*

Rondje buitenlandse media: ‘Leclerc nieuwe Ferrari-held’ en ‘Ferrari-toekomst Vettel in gevaar’

Laurens Stade

Laurens Stade

9 september 2019 11:11

Rondje buitenlandse media: ‘Leclerc nieuwe Ferrari-held’ en ‘Ferrari-toekomst Vettel in gevaar’

De Italiaanse Grand Prix leverde een mooie strijd tussen Charles Leclerc en beide Mercedessen, een bizarre fout van Sebastian Vettel en een inhaalrace van Max Verstappen op. Een blik in de internationale sportkaternen levert dan ook veel lof op voor Leclerc, die de ‘nieuwe Ferrari-held’ is, terwijl de fout van Vettel ‘erger was dan Hockenheim vorig jaar’.

Het Italiaanse La Gazetta Dello Sport is logischerwijs gefocust op de eerste thuiszege van Ferrari sinds 2010. ”Daarboven op het podium in Monza stond een 21-jarige jongen die in iets meer dan zes maanden de harten van de Scuderia wist te veroveren. Charles Leclerc heeft opnieuw gewonnen, en nu kon hij zijn vreugde uitschreeuwen. Het is een triomf, een bekroning, omdat het Ferrari haar eerste thuiszege gaf in negen jaar”, aldus de Italiaanse sportkrant. De Italianen zijn onder de indruk van Leclerc, die op de limiet reed gedurende 53 ronden. ”De race was een jacht van 53 ronden. Leclerc verzette zich, als een meester, op het randje van de regelgeving tegen de aanvallen van Hamilton.”

Lees ook: Leclerc weerstaat druk van Mercedessen: ‘Ik ben nog nooit zo uitgeput geweest’

In Duitsland wordt er meer gekeken naar de andere Ferrari-coureur, Sebastian Vettel, die zichzelf in een minder positief daglicht zette door te spinnen en daarbij Lance Stroll te raken. ”Ach Sebastian…”, beginnen ze bij Bild. ”De Ferrari-thuisrace in Monza is een ramp voor Vettel, net als vorig jaar. Hij eindigt uiteindelijk hopeloos dertiende.” Bij Autobild zien ze dat Vettel ‘gewoonweg niet uit de negatieve spiraal’ weet te komen. ”Na het gestuntel op zaterdag klopt de Duitser zichzelf in de race. Net als vorig jaar verandert hij in een chicane, dit keer in de Ascari.”

‘Nog erger dan Hockenheim vorig jaar’
Ook de Italianen van Corriere Dello Sport bekritiseren Vettel, wiens toekomst bij Ferrari volgens hen ‘in gevaar’ is. ”We moeten naar de kern van de realiteit gaan en zeggen: er is iets gebroken in de stevigheid van Vettel, die gisteren nooit in het bezit was van de kracht en zenuwen die deel zouden moeten uitmaken van de bagage van een wereldkampioen. Bovendien volgt de Duitser, die het seizoen als leider begon, nu zijn teamgenoot in het klassement. Wat we gisteren zagen was erger dan Hockenheim vorig jaar”, klinkt de stevige kritiek. Ze verwijzen daarmee naar de crash van Vettel in Duitsland, waar hij aan de leiding lag toen hij plots van de baan schoot en de thuiszege uit handen gaf.

Lees ook: Vettel na teleurstelling in Monza: ‘Ben liefde voor F1 nog niet kwijt’

De Amerikanen van ESPN zijn lovend over ‘Ferrari’s nieuwe held’. ”Een verhaal over twee Ferrari’s: Leclerc levert, Vettel blundert opnieuw”, koppen zij. ”Leclerc’s agressieve verdedigende acties tegen Hamilton konden rekenen op luid gejuich van vreugde van de overvolle tribunes rond het circuit van Monza. Aan deze reacties te merken zien ze hem graag zo blijven rijden de komende races”, zeggen ze over Leclerc.

Vettel raakt Stroll bij het terugkeren op de baan. Foto: Motorsport Images

‘Vettel ver van Ferrari-dromen verwijderd’
De Amerikanen zetten daarnaast vraagtekens bij Vettel, en of hij zijn droom om wereldkampioen te worden met Ferrari nog wel kan gaan realiseren. ”Terwijl hij de Monegaskische en Italiaanse volksliederen in Monza hoorde spelen, moet Sebastian Vettel zich hebben afgevraagd hoe zijn race, zijn weekend en, inderdaad, zijn hele seizoen zo verkeerd was gegaan. Sinds hij in 2015 bij Ferrari kwam, heeft Vettel zijn zinnen gezet op het realiseren van zijn jeugddroom: de titel winnen met het Italiaanse team. Maar met nog een jaar op zijn contract en meer dan een jaar sinds zijn laatste raceoverwinning, was die droom nog nooit zo ver verwijderd. Gezien de auto die hij tot zijn beschikking had, kon zijn prestatie niet veel slechter. Maar wat volgde was volkomen onvergeeflijk.”

Lees ook: Wolff vond Leclerc te agressief: ‘Stewards hadden politie-escorte nodig gehad bij straf’

Naast alle verhalen over de Ferrari-coureurs, is er ook nog aandacht voor Max Verstappen bij het Franse L’Équipe. Zij hebben bewondering voor de inhaalrace van de Nederlander, ondanks zijn incident bij de start. ”Zijn achtste plaats stelde hem waarschijnlijk teleur, want hij droomde ervan om in de top vijf te eindigen vanaf de laatste startplaats. Maar Max Verstappen leverde, afgezien van zijn fout bij de start waardoor hij gedwongen de pits in moest, een geweldige prestatie in Italië. Hij maakte elf plaatsen goed tijdens de race, en kwam uiteindelijk slechts zeven tienden tekort op Pérez. De Nederlander moet in Singapore veel beter voor de dag kunnen komen, nu Red Bull is verlost van de circuits die hun auto niet liggen”, aldus de Franse sportkrant.

 

Lees meer over

Ferrari Leclerc Vettel