*

Leclerc weerstaat druk van Mercedessen: ‘Ik ben nog nooit zo uitgeput geweest’

Laurens Stade

Laurens Stade

8 september 2019 16:57

Leclerc weerstaat druk van Mercedessen: ‘Ik ben nog nooit zo uitgeput geweest’

Charles Leclerc heeft zijn tweede overwinning in de Formule 1 te pakken. De Monegask moest de hele race de druk van de Mercedessen achter hem afslaan in een spannende race. De 21-jarige Leclerc is daarmee de eerste winnaar voor Ferrari op Italiaanse bodem sinds Fernando Alonso in 2010.

De ontlading bij de Monegask was enorm, zoals te horen was over de boordradio. Na veel luid gejuich klinkt er: ”Mamma mia, mamma mia! Dank jullie wel, jullie zijn de beste voor altijd.”

”Wat een race. Ik ben nog nooit zo uitgeput geweest”, zegt Leclerc tegen Martin Brundle na afloop van de race. Op verzoek reageert hij daarna kort in het Italiaans. ”Het betekent enorm veel voor mij om hier te winnen met zoveel tifosi erbij. Om hier te winnen is een droom. Het is alweer een week geleden dat ik mijn eerste overwinning pakte, maar als het om emoties gaat, is hier winnen tien keer beter.” Vervolgens maakte Leclerc het gesprek af, gewoon in het Engels. ”Ik maakte een aantal foutjes, maar ik eindig uiteindelijk als eerste”, aldus Leclerc.

Lees ook: Leclerc grijpt eerste thuisoverwinning voor Ferrari sinds 2010

De overwinning van Leclerc kon rekenen op luid gejuich van de tifosi, die opgelucht zijn dat Ferrari voor het eerst sinds 2010 een thuisrace heeft gewonnen. Ook Leclerc zelf is opgelucht. ”Het was een opluchting. Ik had zoveel druk van achteren, de hele race. We hadden de juiste strategie voor onze positie. We hebben deze overwinning verdiend”, zegt Leclerc tegen Ziggo Sport.

‘Mercedessen maakten ook foutjes’
De race van Leclerc was niet foutloos. De Ferrari-coureur kreeg de zwart-witte vlag voor het bewegen tijdens het remmen, een actie die hij uitvoerde ter verdediging van Lewis Hamilton. ”Het was op de limiet, maar sinds Oostenrijk is het wel duidelijk dat we vrij zijn om te vechten”, zegt Leclerc over zijn acties.

Lees ook: Mercedes-duo: ‘Alles geprobeerd, maar het was nét niet genoeg’

Foto: Motorsport Images

In de slotfase verremde Leclerc zich in de eerste bocht, waar hij niet koos voor de gewone uitloopstrook. De Monegask ging over de kerbstones en keerde terug op de baan. De stewards keken heel even naar het incident, maar besloten om geen straf uit te delen omdat hij geen voordeel had van zijn uitstapje. De Monegask gaf toe dat hij onder enorme druk stond van de Mercedessen. ”Het was lastig met Lewis. Hij had de mediums, ik de harde band. Ook met Valtteri was het moeilijk, maar ik zag dat hij foutjes maakte”, aldus Leclerc.

Door zijn tweede overwinning op rij staat Leclerc nu voor zijn teamgenoot in het kampioenschap. De Monegask staat met 182 punten vierde, terwijl Vettel door zijn nul-score in Italië op 169 punten blijft steken op de vijfde plaats.

Lees meer over

Ferrari Leclerc

Gerelateerd