De Amerikaanse GP2-coureur Alexander Rossi hoopt na eerder al testrijder te zijn geweest nog altijd op een racezitje in de Formule 1. Een team waarmee hij spreekt, is Haas, dat in 2016 op de grid staat.

Rossi was van 2011 tot en met medio 2014 als testrijder aan Caterham verbonden, waarna hij in de tweede helft van 2014 dezelfde rol vervulde bij Marussia. Dit jaar heeft hij geen relatie met een Formule 1-team, maar voor volgend seizoen wordt Rossi hierdoor en vanwege zijn nationaliteit door sommige media in verband gebracht met Haas F1, de Amerikaanse renstal die dan haar entree maakt.

Gevraagd door Formule 1 of hij met Haas in gesprek is, antwoordt de 23-jarige coureur dat er ‘in deze fase van het jaar altijd gesprekken gaande zijn’. “Verder is er niet veel over te zeggen”, vervolgt Rossi. “Zij proberen nu hun team van de grond te krijgen en zullen aan het eind van het jaar kiezen met welke coureurs ze willen racen, terwijl het nu pas juli is. Verder dan praten gaat het nu dan ook niet.”

Wat zichzelf betreft, vindt Rossi het tijd voor de Formule 1. “Ik ben er voor mijn gevoel al een tijdje klaar voor. Dat ik in staat ben vooraan mee te doen in de meest competitieve opstapklasse, bewijst dat volgens mij wel, al is er nog een half jaar te gaan en moet ik me daarin blijven bewijzen.”

“Ik ben heel blij met waar ik nu sta”, vervolgt de coureur uit Californië. “De eerste helft van dit seizoen is goed gegaan en ik heb er geen spijt van dat ik voor een derde jaar in de GP2 ben gegaan. Ik heb afgelopen winter ook over de IndyCars gedacht, maar ik ben in 2009 naar Europa gekomen om mijn droom om Formule 1-coureur te worden waar te maken en dit is de beste manier om dat te doen.”

In de GP2 is de voor Racing Engineering rijdende Rossi na een tegenvallend weekend in Hongarije van de tweede naar de derde plek afgezakt. Hij kijkt tegen een grote achterstand aan op ART-coureur Stoffel Vandoorne, de Vlaming die een voorsprong van 85 punten heeft op nummer twee Rio Haryanto en 89 op Rossi. Van opgeven wil de Amerikaan echter niets weten: “De titel blijft het doel.”

“Stoffel presteert super regelmatig. Er valt niks te doen om hem af te remmen. Hij is alleen te verslaan door het gewoon net zo goed te doen als hij, wat betekent dat alles bij ons top moet zijn. We gaan gewoon proberen elk weekend zoveel mogelijk punten te scoren en zo inlopen op Stoffel.”

Wat zijn verdere toekomst betreft is de Formule 1 waar Rossi zijn volledige aandacht op richt. Na zijn testrollen bij Caterham en Marussia is een testzitje niet genoeg meer. “Voor mijn gevoel heb ik wat dat betreft mijn sporen wel verdiend. Het volgende wat ik in de Formule 1 wil, is racen.”