George Russell is voor de vierde keer dit seizoen op de derde plaats van een Grand Prix geëindigd. De Mercedes-coureur hoefde op een bloedheet Paul Ricard slechts Max Verstappen en teamgenoot Lewis Hamilton voor zich te dulden.

De coureur uit King’s Lynn keek na afloop bijzonder gelukkig terug op een ‘slopende’, maar bevredigende race. Russell was die race vanaf de zesde plaats gestart en voorspelde vooraf al dat een derde plaats het maximaal haalbare was. Volgens de Engelsman zijn Max Verstappen en Charles Leclerc momenteel ‘een stapje verder dan de rest’. Russell kreeg slechts ten dele gelijk, want bij het vallen van de zwart-wit geblokte vlag waren het niet Verstappen en Leclerc, maar Verstappen en Lewis Hamilton die voor hem waren gefinisht.

Lees ook: Verstappen loopt door zege in GP Frankrijk en uitvalbeurt Leclerc uit in kampioenschap

Onderweg naar de finishlijn vocht Russell een intens gevecht uit met Sergio Pérez. Daarbij leken de toch al hoge temperaturen in de Mercedes-cockpit nog wat verder op te lopen. Enkele ronden voor de finish plaatste Russell bij het ingaan van de chicane op Mistral Straight een alles of niets inhaalactie op de voor hem rijdende Mexicaan. Russell dook aan de binnenkant voorbij aan Pérez waardoor die laatste moest uitwijken, rechtdoor van de baan schoot en een paar honderd meter verder voor Russell weer terug de baan op kwam. “Ik had één kans en ik zat aan de binnenkant. Volgens mij zijn de regels dan vrij duidelijk”, aldus Russell na afloop. “Als je voorwiel voorbij het achterwiel van je opponent is – en dat had ik – dan moet hij je ruimte geven.”

Lees ook: Russell: ‘Verstappen en Leclerc zijn een stapje verder dan de rest’

Die ruimte kreeg Russell in zijn ogen niet genoeg en dus liet hij zijn ongenoegen ongezouten over de boordradio horen. De kritiek werd uiteindelijk teambaas Toto Wolff te gortig. Die besloot in te grijpen en Russell de mond te snoeren. Juist op tijd, want niet veel later zorgde een virtual safety car voor een volledig nieuwe situatie. Russell lette bij het hervatten van de race veel beter op dan Pérez en kon met nog een handvol ronden te gaan alsnog naar de derde plaats. “Een dubbel podium voor Mercedes, dat is uitstekend”, relativeerde Russell na afloop.