George Russell is de 105de coureur in de Formule 1 die een race vanaf poleposition mag starten. De Mercedes-coureur reed zijn W13 op de Hungaroring naar een snelste tijd van 1:17.377. Daarmee was de Engelsman nipt (0.044 seconde) sneller dan Carlos Sainz. Derde werd Charles Leclerc.

Russell was het weekend in Hongarije niet al te sterk begonnen gaf hij zelf direct na afloop van de kwalificatie toe, maar de pole van vandaag maakte alles goed. “Dit is mega, voor ons als team. Gisteren hadden we waarschijnlijk de moeilijkste vrijdag van het hele seizoen. We hebben hier allemaal tot elf uur ’s avonds gezeten en ons achter de oren gekrabd. Het moraal was vrij laag en we voelden ons eigenlijk wat verloren. Om het dan zo om te draaien en 24 uur later pole te pakken is een geweldig gevoel. Ik weet dat er gen punten zijn voor het pakken van pole, maar voor ons is dit enorm.”

George Russell in actie op de Hungaroring (Getty Images)

Russell was vrijdag bijna een seconde langzamer dan de die dag oppermachtige Ferrari’s. Gevraagd naar het verschil tussen vrijdag en zaterdag, zei Russell. “Ik denk dat we de auto vandaag in die laatste ronde precies in het perfecte venster hadden. Ik ging door bocht 1 en lag meteen al een tiende voor en bij bocht 3 was dat zelfs drie tienden. Alles ging perfect en als je eenmaal in zo’n ronde zit, in dat ritme dan komt het vanzelf terug. Iedereen had problemen met de banden, maar gelukkig sloegen we op precies het juiste moment de spijker op z’n kop.”

Kwalificatie: Russell pakt eerste pole en is nu echt ‘Mister Saturday’, Verstappen met pech naar P10

Voor de race op zondag heeft Russell goede hoop. “We hebben de complete auto op z’n kop gezet en de omstandigheden zijn heel anders. Het wordt morgen veel koeler dan het gisteren was – toen onze snelheid echt dramatisch was – en hoewel de Ferrari’s snel zijn, zullen we er morgen absoluut voor gaan.”