George Russell heeft de op de Hungaroring zijn eerste poleposition gepakt. De Mercedes-coureur kwam aan het eind van Q3 als een duvel uit een doosje en snoepte een zekere lijkende pole weg voor de neus van Ferrari’s Carlos Sainz. Charles Leclerc was derde, Max Verstappen tiende door een gebrek aan vermogen.

Russell sloeg in de slotseconden toe, nadat Sainz de poleposition veilig leek te hebben gesteld. Sainz’ beste rondje was nét te snel voor teamgenoot Leclerc, maar daarna kwam Russell nog over de streep. De Britse Mercedes-coureur, die eerder bij Williams de bijnaam Mister Saturday verdiende vanwege zijn heldendaden op zaterdag, imponeerde zo wederom en mag zijn eerste pole bijschrijven.

Voor Red Bull en Verstappen was het een minder geslaagde zaterdag. Nadat hij tijdens zijn eerste Q3-run klaagde over een gebrek aan grip en een lock-up zijn rondje verpestte, ging het gelijk bij zijn tweede run weer mis. “No power“, klonk het over de radio, met Verstappen die niets kon klaarspelen en dus genoegen moet nemen met de tiende startplek.

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez staat zondag één plekje achter hem op de grid. De Mexicaan wist het zelfs niet tot Q3 te redden, nadat hij in Q2 op P11 bleef steken. Achter de top drie veroverde Lando Norris de vierde startplek, voor Alpine’s Esteban Ocon en Fernando Alonso. Lewis Hamilton, die een DRS-probleem had, kwalificeerde zich als zevende.

Uitslagen GP Hongarije 2022 - Kwalificatie