Ik ken een paar mensen die écht weten hoe Michael Schumacher er bijna vijf jaar na zijn tragische ski-ongeluk in de Franse Alpen geestelijk en fysiek aan toe is. Maar hoe graag ze ook zouden willen, ze vertellen het niet. Dat begrijp en waardeer ik. Maar waarom blijft de familie toch zo hardnekkig zwijgen?

In de afgelopen dagen kwamen ze alweer in alle soorten en maten voorbij: de gebruikelijke geruchten over de actuele toestand van de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1. 29 december, de dag waarop de Duitser na een uitglijder op ski’s in 2013 zwaargewond raakte, nadert. Dan weet je het wel en duiken de roddels op. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Zeker nu Schumacher 50 wordt, toch een magisch getal en mijlpaal in een mensenleven.

Een Engelse tabloid trapte dit jaar twee weken voor de 29ste af met een verhaal waarin van alles werd beweerd. Schumacher zou niet kunstmatig in leven worden gehouden, emoties tonen, in zijn kapitale Zwitserse villa omringd worden door de beste medische specialisten. Ik las ook ergens dat FIA-president en huisvriend Jean Todt onlangs samen met de racelegende een Grand Prix voor de televisie had bekeken.

Ik heb geen idee wat er waar is van al die verhalen/geruchten. Wie wel? Ja, de selecte club intimi zal ongetwijfeld weten wat de status van Schumacher is: of hij aan bed gekluisterd is, aan de beademingsapparatuur ligt of bij kennis en mobiel is. De familie doet er al vijf jaar het stilzwijgen toe, vragen over het lot van zijn vader aan zoon Mick (volgend jaar te zien in de Formule 2) worden resoluut afgekapt.

Het is opmerkelijk en ook zeer bijzonder dat nog nooit iemand uit Schumachers vriendenkring zijn mond voorbij heeft gepraat. De toestand van de succesvolste Formule 1-piloot ooit is in feite een van ’s werelds best bewaarde geheimen, de familie schuwt zelfs rechtszaken over onjuiste berichtgeving niet. Dat de Schumachers gesteld zijn op hun privacy, is begrijpelijk. Maar het vormt desondanks toch geen beletsel om zijn (nog steeds) miljoenen fans te informeren hoe het met de legende is? Dat schaadt de privacy toch niet?

Geen nieuws, zeker ook gezien eerdere uitlatingen van vooraanstaande medici over de neurologische gevolgen van het ongeval, is in het geval van Schumacher – hoewel het gissen blijft – waarschijnlijk slecht nieuws. Toch? Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen als in mijn familie na zo’n drama zich een medisch wonder had voltrokken. Maar vanuit Zwitserland blijft het stil, klampt Schumachers grote schare fans zich wereldwijd voorlopig vast aan de hashtag #keepfightingmichael en hoop.

Misschien is de vijftigste verjaardag een mooi en geschikt moment om de oorverdovende stilte te doorbreken.