Mark Webber, voorzitter van de Grand Prix Drivers’ Organisation (GPDA), wil dat er nagedacht wordt over de (te lage) snelheid waarmee de safetycar in noodsituaties voor het veld uit rijdt.


Volgens de Australische Williams-coureur rijdt de safetycar naar Formule 1-begrippen te langzaam, hetgeen leidt tot een gevaarlijke daling van de bandenspanning bij de wagens. Formule 1-banden verliezen significant aan bandenspanning als ze afkoelen achter de safetycar, hetgeen er toe leidt dat de coureurs met veel minder grip kampen als de safetycar het circuit weer verlaat. ,,De snelheid van de safetycar baart mij grote zorgen’’, aldus de columnist van FORMULE 1 in een interview met de Britse televisiezender ITV. ,,Neem Monaco. Toen we daar de groene vlaggen kregen was dat behoorlijk gevaarlijk voor Fernando Alonso en voor mij. En Michael liep in Barcelona ook lekke banden op omdat zijn bandenspanning te laag was.’’

Webber laat in het interview tevens blijken geen voorstander te zijn van de ‘één bandenset per race’ regel, zoals die dit seizoen van kracht is geworden. ,,Ik vind het gek dat we een soort zuinigheidsrit op banden doen.’’ Hij vervolgt: ,,Oké, de afgelopen vijftig jaar zullen wagens wel vaker een race met één setje banden hebben gereden, maar de tijden zijn veranderd.’’ Webber verwijst in dat kader naar hetgeen Raikkonen overkwam in de Grand Prix van Europa. De Fin verloor de zeker lijkende zege omdat hij zijn beschadigde band niet wisselde, hetgeen leidde tot een defect in zijn rechter voorwielophanging. Webber: ,,Als je een wiel blokkeert en je loopt een slijtplek op, dan zou het mogelijk moeten zijn dat je bij je volgende pitstop gewoon dat wiel verwisselt.’’ Inmiddels heeft FIA-voorzitter Max Mosley laten weten dat de raceleiding voortaan een coureur met een gevaarlijk afgesleten band aan de hand van de zwarte vlag met oranje bal kan verplichten binnen te komen voor een bandenwissel, om herhalingen van de gebeurtenissen op de Nürburgring te voorkomen.