Carlos Sainz denkt nog niet aan de toekomst, maar weet dat hij in 2017 moet presteren om zich van een toekomst bij een topteam te verzekeren.

Sainz heeft er aan het eind van 2016 geen geheim van gemaakt dat hij, na nog een seizoen met Toro Rosso in 2017, in 2018 naar een topteam wil. Toen wereldkampioen Nico Rosberg zijn pensioen aankondigde, leek Mercedes heel misschien een optie, maar volgens Sainz werd dat nooit serieus.

“Mercedes heeft volgens mij de hele paddock afgebeld om iedereen naar zijn contractuele situatie te vragen, maar ik denk dat Red Bull heel duidelijk is geweest over hoe het met mij zit”, vertelt Sainz, die onderdeel uitmaakt van het opleidingsprogramma van de energiedrankfabrikant, aan Formula1.com.

Sainz spreekt daarbij wel uit dat het zijn droom is ‘in de nabije toekomst’ kampioen te worden. “Dat betekent dat je Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso en alle andere topcoureurs uit de topteams moet verslaan. Ik geloof dat ik dat kan, maar heb wel het juiste materiaal nodig.”

Opties
Toro Rosso, dat voor dit seizoen op de vijfde plek bij de constructeurs mikt, lijkt hem dat niet te kunnen bieden. Sainz zou dus naar een topteam moeten, waarbij er voor 2018 plekjes vrij zijn bij Mercedes en Ferrari. Bij Red Bull hebben Max Verstappen en Daniel Ricciardo daarentegen echter doorlopende deals.

Dat laatste zegt natuurlijk ook niet alles, maar Sainz heeft voor zichzelf eind 2016 de balans opgemaakt, vertelt hij. “Ik heb afgelopen november voor mezelf een analyse van de situatie op de rijdersmarkt gemaakt”, zegt de coureur die daar nu naar eigen zeggen verder niet meer aan denkt: “Want het enige wat helpt om er eind 2017 goed op te staan op de rijdersmarkt, is dit jaar zoveel mogelijk pushen.”

“Je bent in deze sport zo goed als je laatste race. Mocht er eind 2017 ergens een contract voor me liggen, dan is dat niet dankzij mijn prestaties uit 2016”, weet de Spanjaard. “Hoe dit seizoen verloopt, is dus enorm belangrijk. Het zou daarom niet slim van me zijn om nog voor het is begonnen al te denken aan hoe het afloopt. Of aan wat ik zou doen als Red Bull, Ferrari, Renault – of Mercedes – aanklopt.”

“Dat gebeurt namelijk niet als ik dit jaar niet presteer”, beseft Sainz, die vorig jaar nog openlijk werd begeerd door Renault, waarbij Red Bull duidelijk maakte een overstap niet toe te staan. Of hij eind 2017 wél zou kunnen vertrekken, aangezien Red Bull de nodige contractuele opties op hem heeft, is volgens Sainz daarbij ‘een combinatie van de beslissingen en belangen’ van Red Bull en hemzelf.

Sainz met Toro Rosso-teambaas Franz Tost.