Het team van Sauber heeft bevestigd dat het vanaf 2018 met Honda-motoren gaat rijden. De overeenkomst betreft ‘de komende seizoenen’, zo meldt Sauber.

Het gaat daarbij om, zoals Sauber het noemt, een deal waarmee Honda een ’technologische partner’ wordt en die ‘een hoeksteen voor de toekomst’ vormt van de Zwitserse renstal.

“Het is een grote eer voor ons om de komende seizoenen met Honda te mogen werken”, zegt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn. “Dit is een nieuwe mijlpaal voor ons in dit nieuwe motor-tijdperk en we verheugen ons op alle nieuwe kansen die dat met zich meebrengt.”

“Met Honda zetten we koers richting een succesvolle toekomst en we zijn ze zeer dankbaar dat ze deze relatie aan willen gaan”, vervolgt Kaltenborn, die de samenwerking omschrijft als een ’technologische en strategische koerswijziging’ voor het team. Sauber zet in 2018 namelijk een punt achter een langlopende relatie met Ferrari, waarbij het nu haar dank uitspreekt aan de Italiaanse fabrikant voor deze lange samenwerking.

Honda
Namens Honda laat chief officer Katsuhide Moriyama weten dat Sauber ‘een toevoeging is’ aan het motorprogramma dat Honda sinds 2015 met McLaren heeft lopen in de Formule 1. Hij geeft daarmee dus aan dat er geen sprake van is dat Honda McLaren inruilt voor Sauber en dat het team uit Woking dus met Honda blijft werken.

“Werken met Sauber wordt een nieuwe uitdaging voor ons”, vervolgt Moriyama. “Om de voordelen van het werken met twee teams optimaal te benutten zullen we onze Formule 1-operaties in het Engelse Milton Keynes en in Japan, in Sakura, verder uitbouwen.”

“We gaan onze uitdagingen in de Formule 1 verder aan zodat onze fans zo snel mogelijk kunnen genieten van Honda als dominante kracht in de Formule 1”, zegt Moriyama.
De afgelopen seizoenen is Honda echter verre van dominant geweest. Een gebrek aan vermogen en de nodige betrouwbaarheidsproblemen hebben de fabrieksrelatie met McLaren gekenmerkt. Nadat Honda in 2016 een stap vooruit zette met haar motor, zijn er met de 2017-specificatie weer veel problemen.