Sauber gaat definitief niet in zee met Honda: het Zwitserse team en de Japanse motorfabrikant hebben besloten een streep door hun deal voor 2018 te zetten.

Dat hebben Sauber en Honda donderdagmiddag samen bekendgemaakt. Zo komt er een einde aan de samenwerking die nog niet eens daadwerkelijk was begonnen. Als reden voor de breuk wijzen beide partijen naar een verschil van visie voor de toekomst.

De deal tussen Sauber en Honda werd aanvankelijk gesloten toen Monisha Kaltenborn nog teambaas van Sauber was. Kaltenborn verliet het team eind juni, waarbij eveneens een ‘verschil van visie’ als reden werd opgegeven. Naar aanleiding van haar vertrek, gingen Sauber en Honda wederom om de tafel en werd besloten de deal te annuleren.

“We hebben de laatste tijd een goede relatie opgebouwd met Sauber en keken er naar uit in 2018 samen te werken. Op basis van recente gesprekken, na de verandering van management bij Sauber, is besloten de samenwerking wederzijds op te zeggen”, verklaart Honda Motorsport-topman Masashi Yamamoto.

De opvolger van Kaltenborn, Frédéric Vasseur, noemt het spijtig dat het niet van een samenwerking met Honda is gekomen: “Maar we hebben deze beslissing op strategische gronden genomen, in het belang van ons team. We zijn Honda dankbaar voor hun samenwerking en wensen ze veel succes met hun toekomst in de Formule 1.”

Met wat voor motoren Sauber nu gaat rijden in 2018, is niet duidelijk. Sauber rijdt momenteel met 2016-motoren van Ferrari. Het verlengen van de Ferrari-deal, maar dan voor actuele motoren, zou tot de mogelijkheden behoren, net als een samenwerking met Mercedes. Sauber meldt alleeen dat er ‘spoedig’ meer bekend wordt gemaakt.