Hij wil er eigenlijk geen woorden aan vuil maken omdat hij de notie van een samenzwering met Ferrari belachelijk vindt, maar Peter Sauber heeft toch maar openbaar verklaard dat er van een dergelijk plan geen sprake was tijdens de Grand Prix van Maleisië.

 

Sauber-coureur Sergio Pérez lag in de slotfase van de race op Sepang op de tweede plaats en reed het gat naar koploper Fernando Alonso rap dicht. Met nog zeven ronden te gaan reed Pérez binnen één seconde van de Spanjaard en leek hij zich op te maken voor een inhaalactie, totdat hij in bocht veertien een fout maakte, kostbare seconden verloor en Alonso verder niet onder druk kon zetten.

 

Vlak voor hij in de fout ging, kreeg Pérez over de boordradio echter de volgende boodschap te horen: “be careful, we need this position“, klonk het bevel om het wat rustiger aan te doen vanaf de pitmuur.

 

Dit bericht werd later door verschillende buitenlandse publicaties – en ook tijdens de race door enkele commentatoren – geïnterpreteerd als een verkapte order aan Pérez om de voor hem rijdende Ferrari niet in te halen, aangezien Sauber motoren en versnellingsbakken van Ferrari-makelij gebruikt en beide teams een warme band met elkaar hebben.

 

In het verleden is wel vaker gesuggereerd dat de ‘speciale relatie’ tussen Ferrari en Sauber betekent dat coureurs van beide teams elkaar op de baan ontzien, net zoals er ook wel eens geopperd wordt dat Red Bull en Toro Rosso elkaar niet onnodig in de weg rijden.

 

In gesprek met de Engelse krant The Guardian ontkent Peter Sauber echter categorisch dat hij zijn coureur vanwege de band met Ferrari of op voorspraak van de Scuderia heeft opgedragen niet aan te vallen: “Het is een misverstand om dat te denken”, zegt Sauber. “Sergio’s engineer herinnerde hem er alleen maar aan dat hij op een goede positie reed en we de punten goed konden gebruiken.”

 

“Zeker aangezien al onze rivalen uit het middenveld ook in de punten zijn geëindigd, was het voor ons erg belangrijk om dit resultaat te behalen. Dat is ook waarom we Sergio vertelden om voorzichtig te doen.”

 

Volgens Sauber betekent dat overigens niet dat Pérez Alonso niet mocht aanvallen: “Het radiobericht was niet bedoeld om hem te vertellen op de tweede plaats te blijven rijden, maar om hem eraan te herinneren niet overenthousiast te worden en zijn positie te vergooien.”

 

Sauber weerspreekt verder dat mensen van Ferrari bij hem hebben aangeklopt om hem te vragen Pérez achter Alonso te houden. “Dat is klinkklare onzin. We hebben daar tijdens de race niet met Ferrari over gesproken.”

 

Pérez zelf liet na de race al weten dat hij de boodschap vanaf de pitmuur louter had opgevat als een verzoek om zijn positie niet te verspelen. “Ik snap best dat het team bezorgd was, want ik reed ondanks dat de auto moeilijk op de baan te houden was en de omstandigheden erg tricky waren, toch behoorlijk door.”

 

“Het team wilde deze punten net zo graag in de wacht slepen als ik. Dat ze me over de radio vertelden om op te letten, was bovendien helemaal geen afleiding voor me of wat dan ook. Ik dacht daarna ook nog dat de zege erin zat en probeerde er nog steeds voor te gaan, maar het zat er helaas niet in.”