Volgens Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn had het rampjaar van haar formatie ‘meerdere oorzaken’, waarbij ze verwijst naar zowel Saubers C33-bolide als de Ferrari-motor die achterin lag.

2014 was Saubers eerste puntloze jaar in de Formule 1. De renstal uit het Zwitserse Hinwil bleef na een slechte start hopen op beterschap, maar daar kwam het niet van, waarna Kaltenborn nu in gesprek met Autosport toegeeft dat er veel oorzaken waren voor het desastreuze seizoen.

“We hadden nooit verwacht dat dit jaar zo zou uitpakken en aflopen, maar na een seizoen als dit kunnen we er simpelweg niet omheen draaien: het totaalpakket dat we in 2014 hadden was gewoon niet goed genoeg”, zo geeft ze ruiterlijk toe.

Kaltenborn gaf eerder in 2014 al aan niet tevreden te zijn over de Ferrari-V6 die achterin de Sauber lag. In het C33-chassis zag ze daarentegen nog wel lange tijd potentie, maar uiteindelijk wist Sauber dat er nimmer uit te halen.

“De auto was niet zo slecht als hij leek, maar eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat we ook wel eens betere auto’s geconstrueerd hebben”, zegt ze nu. “Als je dat dan optelt bij het feit dat je met een motor rijdt die tekortschiet, is de uitkomst niet best”, somt ze op.

Kaltenborn weigert 2015 echter in mineur in te gaan. De Oostenrijkse houdt vertrouwen in het kunnen van haar team en motorleverancier Ferrari. “Bij Ferrari kunnen ze natuurlijk ook geen wonderen verrichten en de Mercedes-krachtbron zal vermoedelijk in 2015 de beste motor blijven, maar ik ben er zeker van dat Ferrari haar motor wel kan verbeteren en ze het verschil zullen verkleinen.”

“Wijzelf moeten ondertussen lering trekken uit de lessen van 2014. We moeten ervoor zorgen dat we voor 2015 weer net zo’n goed chassis construeren als we in het verleden zo vaak hebben gedaan. We hebben de technische middelen daarvoor in huis en doen er nu ook alles aan om de bijbehorende financiën rond te krijgen, zodat we terug kunnen keren op ons oude niveau.”