Sauber dankt haar grote stap vooruit voor een groot deel aan de ‘verrassend veel verbeterde’ Ferrari-krachtbron die achterin de C34 ligt, zo heeft teambaas Monisha Kaltenborn toegegeven.

Hoewel de Ferrari-krachtbron nog altijd niet aan die van Mercedes kan tippen, heeft de Italiaanse fabrikant van de winter wel duidelijk een stap vooruit gezet ten opzichte van de andere rivaal Renault, zo blijkt niet alleen uit de prestaties van Sauber, maar ook van Ferrari’s fabrieksteam.

Volgens het Britse Autosport levert Ferrari’s 2015-motor relatief gezien – en afhankelijk van het circuit – gemiddeld zo’n seconde aan tijdwinst per ronde op, en Kaltenborn vertelt dan ook aan die publicatie dat ze zeer gelukkig is met de stap die Ferrari heeft gezet.

“Ik ben aangenaam verrast door hoeveel vooruitgang ze hebben geboekt met de motor. Ferrari heeft zeer goed werk geleverd”, vertelt Kaltenborn, die benadrukt dat dit zeer belangrijk is voor Sauber: “Want het draait altijd om het totaalpakket. Aan alleen een goed chassis heb je niet genoeg, de aandrijflijn moet ook competitief zijn.”

“Door de enorme stap die Ferrari heeft gezet, zijn we nu in staat de kansen te grijpen die zich voordoen, terwijl dat vorig jaar nog niet het geval was”, stip Kaltenborn aan, zowel verwijzend naar Saubers puntloze en teleurstellende 2014, alsmede naar de openingsrace van 2015, waarin het Zwitserse team in één klap veertien punten scoorde dankzij een vijfde plek van Felipe Nasr en een achtste van Marcus Ericsson.

“Puur qua eigen kracht staan we er dit seizoen een stuk beter voor”, benadrukt Kaltenborn, die desgevraagd nog aangeeft dat het noodlijdende Sauber ook na het succes in de openingsrace helaas niet gelijk extra sponsoren zal vinden: “Zo makkelijk is het helaas niet. In 2012 waren we bijvoorbeeld het hele jaar sterk, maar ook toen stonden de sponsoren niet in de rij voor onze fabriek in Hinwil.”

“Wat ons optreden in Australië echter wel laat zien, is dat 2014 een uitzondering was en dat we daar niet meer aan moeten denken. We hebben echter altijd volgehouden dat we ons zouden verbeteren, hetgeen we nu bewezen hebben. Dat is de boodschap die we moeten blijven uitdragen”, besluit ze.