’s Werelds succesvolste Formule 1-coureur bereikt vandaag een mijlpaal: Michael Schumacher viert zijn vijftigste verjaardag. Hoe hij dat doet, is een goed bewaard geheim. Bijna niemand kent zijn geestelijke en fysieke conditie. FORMULE 1-hoofdredacteur André Venema kwam Schumacher vaak tegen in de paddock, spreken was vaak iets ingewikkelder. De keren dat hij tegenover de Duitser zat, leverden bijzondere ontmoetingen op. 

Daarom vandaag op de verjaardag van Michael Schumacher: drie persoonlijke herinneringen aan een Duitse legende. Voor het tweede verhaal gaan we terug naar de dag dat Michael Schumacher zich officieel presenteerde als coureur van Mercedes.

Stuttgart, 25 januari 2010
Het spectaculaire nieuws is al veel eerder wereldkundig gemaakt, maar op zondag 25 januari is er de officiële presentatie van Michael Schumacher. De Duitse autofabrikant heeft in het eigen (prachtige) museum in Stuttgart ruim zeshonderd gasten uitgenodigd om de racelegende weer in de Formule 1 te verwelkomen. “Ik ben opgewonden en kan niet wachten om volgende week in de auto te stappen”, verzekert Schumacher, eerder die maand 41 geworden.

Lees ook: ’s Werelds best bewaarde geheim: de status van Michael Schumacher

Bijna iedereen wil die zondagmiddag wel iets van hem. De Duitser praat veel, maar kan natuurlijk niet iedereen bedienen. In kleine groepen worden er mediasessies gehouden. Ze duren vrij kort en leveren de gebruikelijke clichés op. Teamgenoot Nico Rosberg speelt in Stuttgart tweede viool, dient als decorum bij de goed-nieuws-show die slechts om Schumacher draait. Het is adembenemend om de totale gekte van dichtbij te kunnen bewonderen.

De zevenvoudig wereldkampioen is zichtbaar opgewonden, knipoogt vanaf het podium regelmatig naar vrouw Corinna. Een keer verdwijnt de lach van zijn gezicht, als een Britse verslaggever vraagt of hij de ‘trucjes’ uit het verleden in zijn tweede raceleven achter zich zal laten. “Ik heb mijn 91 overwinningen en zeven wereldtitels alleen maar gewonnen met onsportief gedrag”, repliceert Schumacher met een vernietigend sarcastische blik.