Russisch, rookie, rijk: dat is zo’n beetje wat de meeste mensen van Sergej Sirotkin weten, of denken te weten. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met de Williams-coureur die Moskou mist, maar de lessen van thuis altijd bij zich draagt.

Sergej Sirotkin leeft zijn droom als Formule 1-coureur, ondanks de slechte seizoensstart van Williams, maar die ziet hij als een uitdaging zoals hij er al zoveel heeft gekend. Het vooroordeel dat hij een verwend rijkeluiszoontje is, gaat niet op. Hij loopt zich het vuur uit de sloffen sinds hij van de winter naar Engeland is verhuisd. “De woensdag voor de Grand Prix van Spanje was de eerste dag dat ik om elf uur ’s ochtends nog in mijn appartement was. Normaal ben ik dan allang weg, ga ik half acht, uiterlijk half negen de deur uit en ben pas om acht of negen uur ’s avonds terug.”

Tussendoor is hij op de Williams-fabriek in Grove. “Ik leg mezelf veel werk op. Dat maakt het soms zwaar, maar niet per se slechter. Het is mijn eigen keuze: ík wil zo vaak op de fabriek zijn, het team zo veel mogelijk helpen.” Het scheelt dat Grove maar twintig minuutjes rijden is van Abingdon, het stadje waar de Rus nu resideert. Met 35.000 inwoners nogal een verschil met de metropool Moskou, zijn enige echte thuis. “Ik ben er geboren en getogen. Ik hou van Moskou en mis het om eerlijk te zijn ook.”

In Moskou had Sirotkin een hele gewone jeugd. Althans, gewoon… Voetballen op straat en kattenkwaad uithalen, dat is gewoon, maar hij begon ook al vroeg met racen én haalde net als zijn vader een ingenieursdiploma. Behalve een goed stel hersenen erfde hij ook zijn vaders werklust. “Mijn vader is een oldskool leraar. Hij eiste veel van me. Als kind had ik daar een hekel aan, nu waardeer ik het juist. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben.” Een harde werker, vol toewijding. Van huis uit meegekregen. Net als de kans om te racen, het meest uitzonderlijke aan een heel gewone jeugd. “Mijn vader was een goede ingenieur. We hoefden een dubbeltje niet drie keer om te draaien om brood te kopen, maar ik had zeker geen luxeleventje in rijkdom.”

Het volledige interview met Sirotkin vind je in het nieuwste nummer van FORMULE 1, waarin je ook alles leest over Max Verstappens podiumplek in Spanje, Ferrari’s dreigement de Formule 1 te verlaten en de passie van wielrenner Niki Terpstra voor racen. FORMULE 1 nr. 07 is nu in de winkel te koop of hier online verkrijgbaar.