Door de komst van Robert Kubica is er in 2019 geen plaats meer voor Sergej Sirotkin bij Williams. De Rus neemt dan ook afscheid en laat in een verklaring weten dat hij volgend jaar geen Formule 1 meer rijdt.

“Helaas rijd ik volgend jaar niet in de Formule 1”, bevestigt Sirotkin op zijn sociale media. In een terugblik op zijn seizoen, vertelt de Rus: “Het was een erg lang en zwaar jaar. Niet alles ging zoals ik hoopte dat het zou gaan, maar ik bleef werken en gaf alles om te bereiken waarvan ik vond dat we recht op hadden. En om eerlijk te zijn vind ik dat we het heel aardig gedaan hebben gezien de situatie waarin we ons dit jaar bevonden.”

In Abu Dhabi rijdt Sirotkin dit weekend zijn 21e en laatste Grand Prix.

“Ik wil iedereen bedanken voor de steun, het vertrouwen en de mooie woorden”, aldus Sirotkin. “Bedankt voor alle steun die ik kreeg bij de Russische Grand Prix in Sotsji, dat heeft me echt geraakt. Mede dankzij de fans zal dit seizoen voor altijd in mijn geheugen blijven.”

Sirotkin debuteerde in 2018 in de Formule 1 voor Williams. In twintig races scoorde hij één punt: in de Grand Prix van Italië, nadat Romain Grosjean gediskwalificeerd werd. De Grand Prix van Abu Dhabi wordt komend weekend dus zijn laatste race in de Formule 1. Hij sluit het seizoen waarschijnlijk af als twintigste en laatste in de WK-stand.

SMP, de persoonlijke sponsor van Sirotkin, heeft inmiddels gereageerd op de beslissing van Williams. “We hebben besloten om niet verder te gaan met Williams in de Formule 1”, stellen zij. “We waren onaangenaam verrast door het niveau van het team aan het begin van het seizoen. De ontwikkeling van de auto was ook niet goed genoeg. Ondanks de omstandigheden maakte Sergej een goed seizoen door. We zijn tevreden met zijn werk en overwegen momenteel verschillende opties om zijn carrière voort te zetten. We zullen onze beslissing binnenkort bekendmaken.”