Het is officieel: Robert Kubica maakt volgend jaar zijn comeback in de Formule 1 bij Williams. Dat bevestigde Williams donderdag op een persconferentie in Abu Dhabi. Kubica wordt in 2019 teamgenoot van George Russell bij het Britse team.

Russell werd eerder al aangekondigd als coureur voor 2019, maar het was lange tijd onduidelijk wie in het tweede stoeltje zou plaatsnemen. Verschillende namen zongen rond, waarbij niet alleen talent, maar ook geld een rol speelde. Uiteindelijk grijpt Williams terug op de huidige derde rijder, Robert Kubica. De Pool is niet alleen een populaire keuze: naar verluidt neemt hij een grote zak geld mee. Met de aanstelling van Kubica en Russell kiest Williams voor een geheel nieuwe line-up voor 2019.

Na acht jaar afwezigheid keert Kubica in 2019 terug in de Formule 1.

‘Kan niet wachten om weer te racen’
“Allereerst wil ik iedereen bedanken die mij geholpen heeft in de moeilijke periode die ik de laatste paar jaar heb doorgemaakt”, aldus Kubica. “Het is een uitdaging geweest om terug in de Formule 1 te komen, maar wat ooit bijna onmogelijk leek is nu mogelijk. Het is geweldig om te zeggen dat ik in 2019 terugkom in de Formule 1.”

“Natuurlijk is de weg hiernaartoe lang geweest, maar nu die uitdaging eindigt met deze aankondiging, begint een nieuwe uitdaging in de samenwerking met Williams”, beseft de Pool. “Het wordt niet makkelijk, maar met hard werken kunnen George (Russell, red.) en ik samen het team naar voren helpen. Dit jaar was zwaar, maar ik heb veel geleerd en ik dank Frank en Claire Williams voor deze kans.”

“Het is één van de mijlpalen in mijn leven om volgend jaar terug te keren, en ik weet zeker dat we met hard werk het team kunnen motiveren en samen goede dingen kunnen bereiken. Nogmaals mijn dank aan iedereen die me bleef steunen en in mij bleef geloven. Ik kom eindelijk terug en kan niet wachten om weer te gaan racen.”

Lees ook: ‘Een comeback van Kubica zou uniek zijn. Hopelijk beseft een team hoe bijzonder zijn verhaal is’

Abu Dhabi 2010: Kubica’s laatste Grand Prix.

Lange weg terug
Robert Kubica reed in het verleden Formule 1 voor BMW-Sauber en Renault. Een zwaar ongeluk in de rally van Andorra, waar Kubica bijna zijn rechterarm verloor, maakte in 2011 echter een abrupt einde aan zijn Formule 1-carrière, waarvan een overwinning in de Grand Prix van Canada in 2008 het hoogtepunt vormt. Na zijn crash leek de Pool afgeschreven voor de Formule 1.

Na wat rally’s te hebben gereden en een test in de Formule E, bood Renault hem vorig jaar tijdens de tussentijdse test in Hongarije een plekje aan. Het leverde hem een rol als reservecoureur op bij Williams in 2018, wat de opmaat is geweest naar een voltijds racestoeltje. Kubica was ook in beeld als simulatorcoureur voor Ferrari, maar heeft dat aanbod afgeslagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.