Max Verstappen start zondag als vijfde in de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Nederlander reed in Bakoe een strakke kwalificatie, en leek zelfs even onderweg naar de derde plek op de startgrid.

Tot een paar minuten voor het einde van de kwalificatie had Verstappen met zijn 1:41,961 P3 in handen. In zijn laatste run kon de Red Bull-rijder zich echter niet meer verbeteren. Daardoor konden Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel hem voorbij glippen op de tijdenlijst. Verstappen was uiteindelijk bijna 1,3 seconde langzamer dan de magistrale man op pole Lewis Hamilton.

Verstappen denkt dat hij de derde plek heeft verloren door een foutje in de versnellingsbak. “Ik verloor de gear sync in sector twee, dan schakelt hij veel langzamer. Je verliest dan twee tienden op het rechte stuk. In Q2 haperde hij ook al”, zei hij na afloop tegen Ziggo Sport. “Enorm balen weer, het is elke keer wat.” Niettemin denkt Verstappen in de race met de Ferrari’s te kunnen vechten.

Goed ritme
Op de startgrid staat Verstappen vijf plekken hoger dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Die kon een goede startpositie vergeten nadat hij in Q3 zijn linker achterwiel stuk reed op de muur. De ene vliegende ronde die de Australiër op dat moment pas had gereden, was uiteindelijk anderhalve seconde langzamer dan de beste tijd van Verstappen. In het kwalificatieduel staat Verstappen nu met 5-3 voor.

Verstappen had het ritme goed te pakken, direct vanaf het eerste kwalificatiedeel. Daarin reed hij bijna een seconde af van zijn tot dan toe snelste tijd van het weekend. Hij liet een 1:42,544 noteren. Dat leverde Verstappen de tweede plek op in Q1, een halve seconde achter Hamilton. Ricciardo was drie tienden langzamer en pakte de vierde plek.

Daarna was Verstappen in Q2 de vierde van vier coureurs die onder de 1:42 doken. Verstappens 1:41,961 was zeven tienden langzamer dan de snelste Q2-tijd van Hamilton. Ricciardo kwam wederom 0,3 seconde tekort op zijn Nederlandse Red Bull-collega.