Scott Speed is tijdens de Grand Prix’ van Canada en Amerika als vrijdagtestcoureur actief voor Red Bull Racing. Dat heeft het team vandaag bekend gemaakt. Aangezien de GP2-coureur tijdens de twee komende Grand Prix’ geen verplichtingen heeft in deze klasse, is de weg vrij om tweemaal als vrijdagtester ten tonele te verschijnen. Kind van de rekening is Vitantonio Liuzzi, die nu twee vrije weekends heeft. Christian Klien bestuurt immers de tweede wagen naast David Coulthard. ,,We hebben besloten om Red Bull Junior-coureur Scott Speed in Montréal en Indianapolis in te zetten als testrijder op de vrijdag. Dit besluit komt niet zomaar, maar na twee geslaagde tests. Vandaag ging alles naar behoren en enige tijd terug in Barcelona voldeed hij ook aan de verwachtingen", licht teambaas Christian Horner de zoveelste stoelendans bij zijn renstal toe. ,,We zullen zijn vorderingen met grote interesse volgen. Het is wel duidelijk dat Scott momenteel het beste is wat Amerika te bieden heeft qua coureurs."

,,Dit is een geweldige kans voor me. Dat ik voor mijn eigen publiek mag rijden is leuk, maar bovenal het feit dat me een kans als in de Formule 1 wordt gegund doet me deugd. Op beide circuits heb ik nog nooit gereden, maar er wordt wel het nodige van me verwacht. Het gaat een hele ervaring worden", aldus de Amerikaan.

Als insiders een verklaring proberen te vinden voor het feit dat veel Amerikaanse coureurs ondermaats presteren in de Formule 1 of niet eens de moeite nemen om de overstap naar de koningsklasse te maken, wordt als reden vaak de technologie aangevoerd. Speed is er echter van overtuigd dat dit vooroordeel op hem niet van toepassing is.

,,Toen ik tien jaar oud was, keek ik al voor het eerst naar data van mijn go-kart. Ik vind het technologische aspect zeer boeiend. Dat is naast het aanzien van de sport ook één van de redenen dat ik voor de Formule 1 heb gekozen. Het is overigens niet zo dat de Amerikanen geen interesse hebben in de Formule 1, het is meer zo dat het erg moeilijk is om in de Formule 1 te geraken. Je moet op een vroeg moment in je loopbaan al veel geld op tafel leggen en lang niet iedereen kan of wil naar Europa toe. In mijn geval heb ik heel veel aan Red Bull te danken en ik hoop dat ik nu mijn dankbaarheid kan tonen", besluit de jonge Amerikaan.

De inzet van Speed, weliswaar als derde rijder, in Canada en Amerika betekent de eerste inbreng van een Amerikaanse coureur in een Grand Prix-weekend sinds de Grand Prix van Italië in 1993. Michael Andretti verscheen toen voor de laatste keer als tweede rijder naast Ayrton Senna bij McLaren aan de start. En finishte prompt als derde.