Volgens Günther Steiner, de beoogd teambaas van het Haas F1 Team dat in 2016 op de grid moet staan, verlopen de voorbereidingen van de Amerikaanse renstal volledig volgens plan.

“Ik twijfel er niet aan dat we er in 2016 bij zijn”, stelt Steiner in interview met Motorsport.com. “Alles verloopt namelijk volgens plan. We zijn bijna klaar om de nieuwe Formule 1-afdeling van onze fabriek in gebruik te nemen en we werken al nauw samen met onze technische partner Ferrari.”

“Daarnaast staan we op het punt om met het ontwerp van onze auto te beginnen”, vertelt Steiner, wiens uitspraak aansluit op het gerucht dat het Italiaanse Dallara eind vorige week is begonnen met het ontwerpen van het chassis van wat de 2016-bolide van Haas moet worden.

Volgens Steiner gaat het daarbij, in tegenstelling tot wat tot heden werd aangenomen, niet om een doorontwikkeling van het Marussia-chassis voor 2015, dat Haas naar verluidt had aangeschaft. “Dat klopt niet”, meldt Steiner. “Wij hebben geen ontwerpen van Marussia overgenomen.”

“Onze auto wordt compleet nieuw”, benadrukt de Italiaan, die wel bevestigt dat Haas een deal heeft gemaakt om de Marussia-fabriek in Banbury te kopen. “Verder hebben we ook nog wat test-apparatuur gekocht van Marussia, maar daar blijft het bij.”

Steiner, die volgende week bij de test in Jerez zal zijn en ook naar enkele races zal gaan om ‘bij te blijven met wat er speelt’, geeft verder te verstaan dat Haas pas bij de wintertests van 2016 haar eerste testkilometers zal maken en niet eerder al met een testauto aan de slag gaat.

“Dat heeft geen nut, want tegen de tijd dat de rest dan ook de baan op gaat, is jouw auto al achterhaald. Dat is zonde van de tijd en het geld, zeker omdat je veel meer progressie kunt boeken als je de ontwikkelingstijd gewoon ten volle benut voordat je de auto oplevert.”

Ondanks de duidelijke tijdsplanning en voorbereidingen die op rolletjes lopen, sluit Steiner niet uit dat het toch nog haasten wordt op het eind: “Want dat is altijd zo in de autosport.” Waar hij in ieder geval geen haast mee heeft, is het vinden van coureurs: “Er lopen er immers genoeg rond.”

“Wie weet bovendien wie er over een maand of vier allemaal op de markt zijn? We wachten rustig af en zullen waarschijnlijk pas in de tweede helft van seizoen 2015 een keuze maken, want dan hebben we een veel beter idee van hoe iedereen het doet en wie er beschikbaar zijn.”

Foto: Steiner (links) met teameigenaar Gene Haas