*

Steiner mogelijk onder vergrootglas FIA na kritiek op stewards

Laurens Stade

Laurens Stade

30 september 2019 13:15

Steiner mogelijk onder vergrootglas FIA na kritiek op stewards
Motorsport Images

De FIA gaat mogelijk actie ondernemen tegen Haas F1-teambaas Günther Steiner. De Italiaan was woest op de stewards na afloop van de Grand Prix van Rusland, omdat hij het niet eens was met de straf van vijf seconden die Kevin Magnussen kreeg. ”Je hebt het geweldig gedaan. Zonder die idiote stewards zouden we achtste zijn geworden.”

Kevin Magnussen kreeg tijdens de Grand Prix van Rusland een tijdstraf van vijf seconden. De aanleiding voor de straf was een gevecht met de Racing Point van Sergio Perez. Daarin ging Magnussen wijd in bocht twee. Coureurs die deze bocht missen waren verplicht om een ‘strafroute’ af te leggen langs enkele paaltjes, maar omdat Magnussen het eerste paaltje miste legde de raceleiding een tijdstraf op. De Deen vond dat hij er geen voordeel uit haalde en was dan ook niet te spreken over de straf. Hij kon rekenen op bijval van zijn teambaas. ”Je hebt het geweldig gedaan. Zonder die idiote stewards zouden we achtste zijn geworden”, klonk de ongezouten mening van Steiner.

Foto: Motorsport Images

Deze opmerking zou nog wel eens gevolgen kunnen hebben voor de teambaas. Steiner sprak na afloop niet zelf met wedstrijdleider Michael Masi, maar teammanager Peter Crolla heeft wel met ze gesproken. Het is niet de eerste keer dat Steiner kritisch is op de stewards. Motorsport.com meldt dat de FIA mogelijk verder onderzoek zal doen naar de uitspraken van Steiner. De FIA kan de kwestie informeel bespreken in Japan, mocht het bestuursorgaan vinden dat Steiner te ver ging in Rusland. Als het serieuzer wordt bevonden, kan de kwestie formeel aangekaart worden.

De Internationale Sportcode van de FIA stelt in een gedragscode dat ‘deelnemers geen woorden mogen gebruiken om de status en/of reputatie van de FIA, haar organen, haar leden of haar management te beschadigen’. Masi zegt dat het niet aan hem is om te bepalen wat er nu gaat gebeuren. ”De FIA heeft verschillende gerechtelijke procedures. Ik heb gehoord dat er opmerkingen waren gemaakt over de boordradio, maar ik heb de opmerking zelf nog niet gehoord. Uiteindelijk zijn we hier allemaal om ons werk te doen. Als er iets gezegd is wat ongepast is, dan kunnen degenen die verantwoordelijk zijn voor de juridische elementen buiten de gebeurtenis om ernaar kijken”, aldus Masi.