Nu zeker is dat Pastor Maldonado bij Williams blijft en Valtteri Bottas geen racezitje zal krijgen, vechten Rubens Barrichello en Adrian Sutil met zijn tweeën om het laatste stoeltje bij het team uit Grove, dat de wens heeft uitgesproken een ervaren coureur aan te stellen.

Barrichello – al negentien jaar Formule 1-coureur – spreekt al het hele seizoen de hoop uit dat hij volgend jaar bij Williams mag blijven, terwijl Sutil – die sinds 2007 Formule 1 rijdt – sinds de zomerstop in gesprek is met het team. De Duitser geeft eigenlijk de voorkeur aan een langer verblijf bij zijn huidige werkgever Force India, maar naarmate een beslissing aldaar op zich laat wachten, wordt Williams een steeds serieuzere optie.

Met het bevestigen van Maldonado zal één van deze twee echter buiten de boot gaan vallen. Volgens het Duitse – en doorgaans goed ingevoerde – Auto, Motor und Sport staat Sutil momenteel op poleposition om het stoeltje zich toe te eigenen.

De Duitse publicatie weet namelijk te melden dat Sutil waarschijnlijk voor vijf miljoen euro aan sponsorgeld kan meenemen als hij zijn persoonlijke sponsoren Medion/Lenovo en Capri-Sun kan meekrijgen, en ook de aanvankelijk niet overeenkomende wensen aangaande de contractduur geen belemmering meer zijn.

Sutil zelf wil namelijk liever een contract voor één seizoen zodat hij in 2013 mogelijk naar een topteam kan verhuizen, terwijl Williams naar stabiliteit op zoek is en een meerjarige deal wil afsluiten. Sutils manager Manfred Zimmermann heeft aan Auto, Motor und Sport echter aangegeven dat dit niet langer een breekpunt is en de deal er niet mee valt of staat.

De onderhandelingen tussen Sutil en Williams zouden zich om al die redenen in een vergevorderd stadium bevinden, al heeft Barrichello de beslissing voor Williams naar verluidt moeilijker gemaakt doordat hij inmiddels sponsoren heeft weten te vinden die net zoveel geld bieden als de geldschieters van Sutil.

Sutil zelf heeft tegenover Formula1.com aangegeven dat hij ‘meer dan een optie’ heeft voor 2012 en hij hard aan het werk is om zichzelf van een goed stoeltje voor 2012 te verzekeren. “Het ziet er niet slecht uit en we hopen binnen twee weken duidelijkheid te hebben.”

De 28-jarige coureur, dit jaar negende in het WK, vindt het ook wel opmerkelijk dat hij naar een sterk seizoen nog geen zekerheid heeft voor volgend jaar. “Het is inderdaad raar, maar zo gaat dat soms in de Formule 1 en daar moet je gewoon mee leren omgaan.”

“Dat ik de laatste tien races goed gepresteerd heb – al zeg ik het zelf – heeft het werk voor mij en mijn manager echter wel wat makkelijker gemaakt”, lacht hij tot slot.