Volgens berichten in de Duitse media zou Force India’s Adrian Sutil aan het eind van het jaar wel eens naar Williams kunnen vertrekken om daar de opvolger van Rubens Barrichello te worden.

Barrichello is momenteel aan zijn tweede seizoen bij Williams bezig en zijn overeenkomst met dat team loopt aan het eind van het jaar af. Hoewel beide partijen hebben aangegeven met elkaar verder te willen en de onderhandelingen tussen de coureur in het team als het goed is gaande zijn, lijkt het er nu op dat de renstal uit Grove toch ook nog met andere kandidaten spreekt.

Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport is het aanblijven van Barrichello namelijk niet langer gegarandeerd, hetgeen ook al eerder door het Zwitserse Blick werd verkondigd. Als mogelijke vervanger wordt Force India-coureur Sutil dus genoemd.

Sutil is aan zijn vierde jaar bij Force India bezig. Hij kwam bij dat team onder contract te staan nadat zijn toenmalige werkgever Spyker, waarvoor hij in 2007 debuteerde, aan het eind van datzelfde seizoen werd opgekocht door Vijay Mallya.

De 28-jarige Duitser – die overigens ook door BBC-analist Eddie Jordan al aan Williams werd gekoppeld – laat zelf in gesprek met Motorsport-Total weten dat zijn voorkeur uitgaat naar een langer verblijf bij Force India: “Ik heb mijn ogen en oren natuurlijk open, maar Force India is mijn eerste optie”, zegt hij. “Ik ben een loyaal persoon en maak graag deel uit van dit team.”

Teambaas Mallya heeft al laten weten dat hij niet voor 15 december met een beslissing komt over de rijdersbezetting voor 2012. Sutil vindt dat prima. “Het is niet slecht om tot na het seizoen te wachten met beslissen, want er zijn coureurs die het seizoen goed beginnen, maar ook coureurs die het jaar goed afsluiten. Dat is natuurlijk allemaal van invloed op je onderhandelingspositie”, legt hij uit.

De coureur vreest er ook niet voor dat zijn team hem tegen die tijd ineens met slecht nieuws verrast: “Vijay is altijd eerlijk en ik kan hem altijd vragen wat hij denkt. Ik ben bovendien al met het team in gesprek, dus als ze besluiten om voor een andere coureur te kiezen, dan zal ik dat horen en weet ik wat me te doen staat.”

Force India heeft behalve Sutil nog twee andere coureurs onder contract staan. De eerste is Paul di Resta, die momenteel aan zijn debuutjaar bezig is en een sterke indruk maakt. Teambaas Mallya claimt een optie te hebben om zijn contract te verlengen en heeft al aangegeven dat hij ‘een talent zoals Paul’ niet graag wil laten vertrekken.

De andere coureur in kwestie is Sutils landgenoot Nico Hülkenberg. Hij vervult de functie van testrijder, maar wil volgend jaar graag weer racen. Hülkenberg geldt uiteraard als een optie voor een racezitje voor Force India, al wordt ook hij genoemd als opvolger van Barrichello bij Williams. Dat laatste is opvallend, want Hülkenberg reed vorig jaar al voor Williams en deed het zeker niet onaardig, maar raakte zijn plekje desondanks kwijt aan Pastor Maldonado.