Vijay Mallya heeft het heft in eigen handen genomen en teambaas Colin Kolles en technisch directeur Mike Gascoyne ontslagen. Een juist besluit, meent Adrian Sutil. ,,De problemen moesten nu eenmaal opgelost worden.” Force India slaagde er vorig seizoen niet in om punten te scoren. De resultaten bleven flink achter bij de ambities van het team en dus moest het anders, besliste Mallya. Hij besloot Kolles en Gascoyne te ontslaan.

Daarnaast ging de eigenaar een verregaande samenwerking met McLaren aan, dat de halve VJM02 levert. Sutil denkt dat Mallya – die het nu in zijn eentje voor het zeggen heeft – enkele goede beslissingen heeft gemaakt.

,,Er waren flink wat problemen ontstaan aan het einde van het seizoen en het team heeft besloten om de problemen op te lossen. Dat betekende einde verhaal voor Kolles en Gascoyne. De sfeer binnen het team is prima, dus de beslissing was juist. Het heeft ons geholpen”, zegt Sutil in gesprek met Formula1.com, de officiële Formule 1-website.

Dat de onderlinge verhoudingen niet meer waren zoals zou moeten, betekent echter niet dat Sutil geen waardering heeft voor het werk dat Kolles heeft gedaan. De relatie van de Duitser met Kolles gaat sowieso ver terug; in 2004 racete hij voor zijn Formule 3-team en drie jaar later debuteerde hij bij Spyker onder Kolles in de Formule 1.

Sutil: ,,Colin heeft het team in een moeilijke periode draaiende weten te houden en daarvoor verdient hij alle lof. Dat zal iedereen eerlijk moeten toegeven. Maar de Formule 1 blijft geen moment hetzelfde en dus denk ik dat het de juiste beslissing was.”

KVN