*

Teams akkoord met 22 races: ‘2020 begint mogelijk met een dubbele double header’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

4 augustus 2019 13:50

Teams akkoord met 22 races: ‘2020 begint mogelijk met een dubbele double header’
Motorsport Images

De kalender lijkt 2020 op een haar na klaar. De team zijn akkoord met 22 races, daarmee is de belangrijke horde genomen. Het is nu aan Liberty Media en Formula One Management (FOM) om de laatste hand aan de kalender te leggen. 

Liberty-CEO Chase Carey zat zaterdagochtend in Hongarije met de teambazen, Toto Wolff heeft aan Reuters laten weten dat de teams groen licht hebben gegeven aan een seizoen van 22 races, eentje meer dus dan dit jaar. “We zijn in principe akkoord met 22”, zegt Wolff. “We moeten Liberty zijn gang laten gaan, zij willen de sport laten groeien. Als zij in staat zijn om promotors aan zich te binden, moeten wij ze steunen.”

Lees ook: ‘Kortere raceweekends, meer GPs op de kalender: F1 wil per 2021 een nieuwe weekendopzet’

Aan het motorreglement verandert niets, het aantal power units blijft op vier staan. “Daar ging de discussie over gisteren, dat gaan we niet alleen maar aanpassen omdat we een extra race krijgen. Dit is niet een kans om het aantal toegestane motorcomponenten te verhogen. We moeten ook aan ons personeel denken en aan onszelf. We naderen een punt waarop we het niet met één crew gaan redden, daar moet een oplossing voor komen.”

Mexico en Spanje nog niet rond
Over de samenstelling van de kalender is dus nog geen uitsluitsel, over de plek van Zandvoort dus ook nog niet. Met Zandvoort en Vietnam als nieuwe races moet er dus nog één afvallen. Dat lijkt Duitsland te gaan worden, in Spanje is men volgens geruchten bijna rond voor behoud van de race in Barcelona. Ook over Mexico is nog altijd geen zekerheid.

Wel zijn er signalen dat het seizoen gaat beginnen met een double header van de Australische Grand Prix op 15 maart gevolgd door Bahrein een week later. Twee weken daarna zou er nog een double header volgen met China en Vietnam. Over een eventuele triple header, drie races in drie weekenden, gaan ook nog geruchten.

Er volgt mogelijk snel uitsluitsel, de kalender voor het volgende jaar is normaal gesproken iets dat de FOM voor de zomerstop afgerond wil hebben.

Lees ook: Bevestigd: Zandvoort voor zeker drie jaar op Formule 1-kalender