Tijdens een persconferentie in Zandvoort heeft de Formule 1 bevestigd dat de Grand Prix van Nederland voor tenminste drie jaar terugkeert op de kalender. De intentie is om langer door te gaan.

Chase Carey, de grote baas van de Formule 1 geeft drie redenen waarom de Formule 1 terugkeert Zandvoort: historie, passie en locatie. “Tot 35 jaar geleden racete de Formule 1 en zagen we geweldige races met de grootste helden”, stelt hij. “Nederland is een klein land, maar de sport is megagroot. Het leeft enorm, natuurlijk door Max Verstappen. We zijn een wereldwijde sport en hebben graag nieuwe races, zoals Vietnam, maar Europa is onze bakermat.”

Voormalig F1-coureur Jan Lammers is directeur van de Grand Prix van Nederland en noemt het waanzinnig dat de Formule 1 terugkeert naar ons land. “Als je het met een jaar geleden had gevraagd, was ik een van die mensen was geweest die het had betwijfeld. Maar als Zandvoorter ben ik hier heel trots op. En ik reed hier natuurlijk mijn eerste rondjes Formule 1. Uniek. Waanzinnig. Natuurlijk ben ik niet helemaal objectief, maar een geweldige locatie: door die duinen, die het circuit vormen, en een unieke racelocatie.”

De datum voor de Grand Prix van Nederland staat nog niet vast. “Want de kalender is nog niet rond, dat is waarschijnlijk pas over een maand of twee zover”, zegt Carey. Maar: “Het zal rond deze tijd van het jaar zijn. Voor Monaco.”

Lees ook: Deze aanpassingen zijn nodig op Circuit Zandvoort voor Grand Prix van Nederland

Ook FIA-president Jean Todt is verheugd met de terugkeer van Zandvoort. “Het is een circuit met een rijke historie en zeer uitdagend voor coureur. Gezien de populariteit van Max Verstappen wordt het een ongetwijfeld een druk bezocht evenement. Er is een hoop werk te doen om het circuit te laten voldoen aan alle eisen voor een Grand Prix, maar met de Formule 1, KNAF en de circuitorganisatie gaan we daar hard aan werken.”

Lammers voegt daaraan toe dat ook de gemeente er alles aan doet om de bereikbaarheid te vergroten. Ook fietsenfabrikant Gazelle werkt daar aan mee. Hoewel iedereen vrij is om op welke manier dan ook te komen, worden mensen gemotiveerd om na te denken over alternatieven voor de auto. “Denk aan in de streek parkeren en hier naartoe fietsen, bijvoorbeeld. We willen de groenste Grand Prix worden, dat is het streven.”

Liveblog: Alles over de bekendmaking van de GP Nederland in Zandvoort

https://twitter.com/F1/status/1128223453532819456