Vanaf komende zondag geldt er in de Europese Unie een verbod op tabaksreclame. Maar wat houdt dat nou precies in voor de Formule 1-teams? Op die vraag hebben ook de (Britse) equipes zelf nog altijd geen antwoord. Volgens de nieuwe tabakswet mogen Britse teams tijdens races in de EU vanaf 31 juli geen tabaksreclame meer voeren. In Grand Prix’ buiten de Europese Unie is dat daarentegen wel toegestaan. In de wet staat echter ook dat er nimmer tabakswaar gepromoot mag worden op de Britse televisie, die alle races live uitzendt. Maar houdt dat dan in dat de teams ook buiten de grenzen van EU niet met sigarettenreclame mogen rijden? ,,Daarover hebben we de Britse regering al meermaals om opheldering gevraagd”, vertelt BAR-teambaas Nick Fry.

,,We wachten echter al zes maanden op een helder antwoord”, vervolgt hij tegenover Reuters. ,,Er was weliswaar een positieve indicatie in een vraag in het Lagerhuis, maar daar hebben we niet zoveel aan. We moeten iets op papier hebben. Iets tastbaars. Het is dan ook frustrerend dat we nog altijd in het duister tasten. Temeer omdat de wet al binnen een week van kracht zal zijn.”

In tegenstelling tot de afwachtende teams BAR (Lucky Strike), Jordan (Benson and Hedges) en Renault (Mild Seven), hebben Ferrari (Marlboro) en McLaren (West) hun plannen met betrekking tot de tabaksreclame al bekendgemaakt. Het in Italië gevestigde Ferrari zal ‘de wet van het land aanhouden’. En mag tijdens races buiten de EU dan ook gewoon met tabakssponsoring rijden. Terwijl McLaren de samenwerking met West na komende vrijdag zal beëindigen.

PPB