Het minst productieve team was wel het snelste van de dag. Nico Hülkenberg reed tijdens testdag 4 het snelste rondje maar zal niet heel tevreden zijn over het verloop van de dag. Verder vielen de vele kilometers van Toro Rosso (136 ronden), Red Bull (146) en Alfa Romeo (154) op. 

Ook Ferrari maakte veel kilometers, zoals de hele week eigenlijk. De Italianen waren de afgelopen dagen al goed 460 ronden en daar kwamen nog eens 138 bij vandaag. Charles Leclerc zit al stevig in het zadel, Sebastian Vettel is gemotiveerder dan ooit en de SF90 heeft in deze vier dagen een sterke en vooral stabiele indruk gemaakt. Het spannendste wat er vandaag gebeurde met Leclerc was een sensor die van de auto kwam.

Foto: Motorsport Images

Verstoppertje
Mercedes hield zich vandaag meer in de luwte, wat betreft tijden en rondes althans. De W10 stond veelvuldig in de garage, Bottas en Hamilton haalden samen de 100 rondjes maar leken vooral hun best te doen om niet op te vallen. Dat oordeelde Charles Leclerc eerder vandaag ook al: “They are sandbagging”. Ze verstoppen zich, vindt de Monegask.

Het grote pokerspel is al begonnen. Vanuit het Mercedes-kamp wordt Ferrari geprezen. Toto Wolff: “Ze zijn een halve seconde sneller.” Valtteri Bottas: “Ze lijken een stap voor te liggen.” En ook Lewis Hamilton gisteren: “Ferrari ziet er heel sterk uit, dit wordt onze grootste uitdaging.” Waarop Red Bull-adviseur Helmut Marko vandaag aanvult: “Wij zijn sneller dan Mercedes maar Ferrari is het snelst. We hebben de beste testweek ooit gedraaid.”

Foto: Motorsport Images

Pierre Gasly was in ieder geval productief. Net zoals Max Verstappen gisteren was de Fransman vanochtend vooral bezig met data verzamelen. Na zijn slippertje van dinsdag hield hij zich vandaag qua rondetijden koest, de RB15 ging wel liefst 146 keer rond het circuit. En het oordeel van Marko komt ook ergens vandaan: er heeft zich geen technisch malheur voorgedaan, er wordt naar hartenlust geëxperimenteerd dus er is genoeg stof tot nadenken voor het team uit Milton Keynes.

Situatie Williams blijft hachelijk
Waar het gisteren ging over de aankomst van Williams, was de ochtend het moment van Robert Kubica. De Pool is nu echt terug en had in de ochtenduren een simpele opdracht: data vergaren. Williams heeft een flinke achterstand opgelopen door de vertragingen thuis in Grove. Kubica kwam uiteindelijk tot 48 rondjes waarvan hij er naar eigen zeggen 12 heeft kunnen gebruiken om de auto te leren kennen. George Russell kon er slechts 17 aan toevoegen, er is volgende week nog heel veel werk te doen bij Williams.

Ricciardo en Hulkenberg slaagden er niet in de goede lijn van gisteren door te zetten. Hülkenberg tekende dan wel voor de snelste tijd maar moest de wagen in het laatste uur aan de kant achterlaten. Het duo kwam tot 58 ronden en dat is niet heel veel op dit punt in de voorbereiding.

De tijden: