In Barcelona gaat ‘ie verder, de in Imola opgelaaide strijd tussen Ferrari en Renault. Beter gezegd: Michael Schumacher versus Fernando Alonso. De titelverdediger contra zijn uitdager.


Het gevecht om de wereldtitel is tijdens de vorige Grand Prix, die van San Marino, in alle hevigheid losgebarsten. Michael Schumacher en Ferrari revancheerden zich voor een uiterst matige seizoenstart. Het was aan de sterk verdedigend rijdende Alonso én de uitglijder van de wereldkampioen in de kwalificatie te danken dat er op Imola niet door de herboren Scuderia werd gewonnen. En de pech van Kimi Raikkonen, natuurlijk…

Alle volgers van de Formule 1 kijken reikhalzend uit naar het vervolg van de ‘thriller van Imola’. Boekt Michael Schumacher in de Grand Prix van Spanje eindelijk zijn eerste seizoenszege? De statistieken spreken erg in het voordeel van de Duitser. Die zegevierde telkens in de afgelopen vier edities. Veel zal afhangen van de uitslag van de kwalificatie. Wie vooraan staat, heeft het makkelijk. Schumacher mag niet opnieuw, zoals in Imola, vanaf het middenveld aan de race beginnen, wil hij kans maken op de overwinning. ,,Het is heel moeilijk inhalen in Montmelo, dus we moeten de racevooraan starten’’, liet de zevenvoudig wereldkampioen afgelopen week optekenen in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.Die daaraan toevoegde dat hij Alonso als favoriet ziet voor de zege, gezien zijn prestaties tot nu toe.

De Spanjaard op zijn beurt ziet Schumacher als de grote favoriet voor de overwinning. ,,Als Michael een betere startpositie had gehad, dan had hij vermoedelijk gewonnen in Imola. Voor Barcelona is Ferrari voor mij de absolute favoriet.’’ Het zijn de gebruikelijke verbale schermutselingen voorafgaand aan een Grand Prix. De druk bij de ander neerleggen, daar gaat het nu om.

De vraag is wie er naast Renault en Ferrari mede om de zege zouden kunnen strijden. McLaren is zeker een kandidaat, gezien het optreden van Kimi Raikkonen in de Grand Prix van San Marino. Zonder pech had de Fin de race in Imola zo goed als zeker op zijn naam geschreven. Daarnaast verwachten Williams, BAR en Toyota een geducht woordje mee te spreken. Toyota zegt bij monde van Jarno Trulli, tweede in de WK-tussenstand, een goede testweek in Barcelona achter de rug te hebben, en minder bandenslijtage op het nieuwe asfalt te verwachten.

Tenslotte de kansen van Christijan Albers. De Nederlander hoopt in Barcelona stiekem een kansje te maken dicht bij de Jordan-coureurs in de buurt te komen. Tijdens de recente test op Mugello was de nieuwe PS05 ruim twee seconden sneller dan tijdens de eerste test, in de aanloop naar Imola. ,,Potentieel is er zeker’’, aldus de Nederlander die in ieder geval zal trachten zijn teamgenoot Patrick Friesacher voor te blijven.