Het is niet eerlijk dat er zoveel kritiek op Mercedes en de Formule 1 is voor het feit dat Mercedes de sport de laatste jaren domineert. Dat vindt FIA-president Jean Todt.

Mercedes won de afgelopen twee seizoenen telkens zowel de rijders- als constructeurstitel, mede door in dat tijdsbestek 32 van de 38 Grands Prix te winnen.

Mercedes: ‘Team bepaalt de strategie’

Een bekend beeld: de Mercedessen alleen vooraan.

In interview met Autosport geeft Todt toe dat hij graag zou zien dat er meer strijd en andere winnaars zouden zijn, maar benadrukt hij tevens dat het in elke sport voorkomt dat een bepaald team of een bepaalde atleet een periode van dominantie kent. “Je ziet het ook in het voetbal, tennis en de atletiek. Echt overal, dus waarom zou het in de autosport anders zijn?” vraagt Todt zich hardop af.

Todt maakt daarbij dan ook duidelijk dat hij geen boodschap heeft aan ‘alle negativiteit omtrent de dominantie van Mercedes’ en hoe dit verbonden is aan de regulering van de sport. “Maar voor opbouwende kritiek sta ik zeker open”, beklemtoont de FIA-preses. “Ik vind namelijk ook dat Mercedes meer tegenstand zou moeten hebben en achter gesloten deuren kijken we ook zeker naar wat we kunnen doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Gevraagd door Autosport of het zou helpen als de FIA de enige regelgever wordt en organen als de F1 Strategy Group afgeschaft worden, antwoordt Todt dat de bestuursvorm van de sport nou eenmaal in het Concorde Verdrag is vastgelegd door de FIA, teams en commerciële uitbater Bernie Ecclestone. “Als president van de FIA zou ik er geen probleem mee hebben als de FIA alle regelgevende macht zou krijgen. Daar is dan echter wel een nieuw Concorde Verdrag voor nodig en ik weet dat lang niet iedereen dat onder die voorwaarden zou ondertekenen.”