FIA-president Jean Todt staat achter het plan van Ferrari-kopstuk Luca di Montezemolo om met partijen van zowel binnen als buiten de sport een brainstorm over de toekomst van de Formule 1 te houden.

Dat vertelt de FIA-voorman aan de Gazzetta dello Sport. “Ik zou graag met sponsoren, de pers, bedrijven uit de ‘nieuwe media’-sector, de teams én coureurs van vroeger en nu om de tafel gaan om het over de toekomst van de sport te hebben”, vertelt de Fransman.

Todt zegt daarbij benieuwd te zijn naar de voorstellen van de verschillende partijen en er open voor te staan om ‘de meest interessante’ voorstellen eruit te pikken en te kijken of er iets mee gedaan kan worden.

Het idee om een brainstorm te houden over de toekomst van de koningsklasse, komt uit de koker van Ferrari-president Luca di Montezemolo, die zich – vaak openlijk – zorgen maakt om de richting die de Formule 1 is ingeslagen.

Di Montezemolo en Todt verschillen vooral van mening over het nieuwe, sinds dit jaar van kracht zijnde, technische reglement, waarbij de nadruk ligt op hybride, zuinige en meer milieuverantwoorde-technologie.

Volgens Di Montezemolo hebben de nieuwe 1.6-liter V6-motoren en de introductie van strengere regels omtrent brandstofgebruik ervoor gezorgd dat Formule 1-racen tot een soort veredeld taxi-rijden is verworden, maar Todt is het daar niet mee eens.

Los van hun onenigheid, zijn beide heren dus wel van mening dat er goed nagedacht moet worden over de toekomst van de sport, welke kant de sport op gaat en hoe dit aan het publiek getoond, verklaard en ‘verkocht’ moet worden.

Dat Todt nu heeft ingestemd met het plan om een brainstorm te houden, noemt Di Montezemolo dan ook goed nieuws. “Wij van Ferrari hebben ons hart verpand aan de Formule 1 en zijn er blij mee dat de FIA hier open voor staat. Hopelijk reageert de FOM (het bedrijf van commerciële uitbater Bernie Ecclestone, red.) ook positief en kunnen we hier snel werk van maken.”