FIA-president Jean Todt is niet onder de indruk van de kostenbesparende maatregelen die de grote Formule 1-teams als alternatief voor de budget cap hebben voorgesteld. “De plannen zijn belachelijk.”

“Wat de grote teams hebben voorgesteld, is een lachertje”, zegt Todt in gesprek met Autosport over de maatregelen die Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Lotus en Williams hebben voorgesteld als alternatief voor de Budget Cap, die ze zelf hebben weggestemd door de macht van de F1 Strategy Group – waarin de kleine teams geen stem hebben – te gebruiken.

“Deze teams werken met budgetten die uiteenlopen van honderd tot vierhonderd miljoen dollar en hebben plannen voorgelegd die misschien een besparing van twee miljoen opleveren, wat natuurlijk totaal belachelijk is”, oordeelt de Fransman.

“Pas als we de kosten met dertig tot veertig procent weten terug te brengen, kunnen we tevreden zijn”, stelt de FIA-president, die zelf een voorstander van de budget cap was en – net als de kleine teams – zeer ongelukkig is met het feit dat de grote teams de introductie hiervan in samenspraak met de FOM van Bernie Ecclestone blokkeerden.

Todt zegt verder zelf ‘wel wat ideetjes te hebben’ en deze met de teams te hebben gedeeld. “Ik hoor wel wat ze er van vinden. We moeten weer met elkaar in gesprek en hopelijk stellen ze zich verstandig op en komen ze met nuttige ideeën.”

Minder personeel
Wat mogelijk één van Todts ideeën is, is om de omvang van de teams terug te brengen. In zijn interview met Autosport geeft hij namelijk aan dat dit een kostenpost is waar volgens hem flink op bespaard kan worden.

“De teams reppen over het schrappen van twee testdagen als middel om de kosten te reduceren, maar dat zet geen zoden aan de dijk, want in het grote geheel is twee dagen testen niet duur. Wat pas echt veel geld kost, zijn de enorme personeelsbestanden van de teams.”