FIA-president Jean Todt vindt dat de Formule 1 aantrekkelijker moet worden voor mensen die de sport vanachter de tv volgen, terwijl hij tevens denkt dat de circuits vaak de schuldige zijn voor saaie races.

Todt maakt zich zorgen om het feit dat de Formule 1 tegenwoordig minder goed bekeken wordt dan voorheen: “De cijfers laten duidelijk zien dat er minder mensen kijken”, constateert de FIA-president in gesprek met het Duitse Auto, Motor und Sport.

“Mensen hebben vandaag de dag veel dingen die ze kunnen doen om te ontspannen, dus we moeten ons continu blijven afvragen hoe we voor meer vermaak kunnen zorgen”, stelt Todt.

Volgens de Fransman komt het vooral door bepaalde ‘saaie’ circuits dat het publiek bij sommige races – die de neiging hebben in een optocht te veranderen – massaal afhaakt: “Een race zoals we vorig jaar gezien hebben op het circuit van Abu Dhabi, waar je niet kan inhalen, is wat dat betreft dan ook onacceptabel”, vindt hij.

Een ander aspect wat volgens de FIA-voorzitter beter kan, is de herkenbaarheid van coureurs voor de fans. “Ik kan op tv amper zien welke coureur in welke auto zit. De helmen zijn alleen herkenbaar voor de echt trouwe fans, terwijl veel rijders het ontwerp van hun helm ook nog eens met grote regelmaat veranderen.”

Om dit probleem te ondervangen zou de Formule 1 naar de Amerikaanse NASCAR-series moeten kijken, vindt Todt: “Ze hebben het daar goed voor elkaar: een coureur krijgt een vast startnummer dat hij gedurende zijn gehele loopbaan houdt, waardoor hij onmiddellijk herkenbaar is voor de fans.”