Stewards moeten straffen consequenter uitdelen, aldus FIA-baas Jean Todt. Bij een meeting, geleid door racedirecteur Charlie Whiting, vertelde Todt dat stewards de consequenties van de straffen beter moeten analyseren.

De oud Ferrari-baas raadt de stewards aan om te spreken met collega’s, teams en coureurs om hun beslissingen beter en consequenter te maken. “Eenduidigheid is voor mij cruciaal”, aldus de Fransman.

“Stewards hebben tegenwoordig de beschikking over de beste elektronische apparatuur om situaties te analyseren. Desalniettemin hebben ze een zware job. Ik ben tevreden, maar het kan altijd beter”,  zegt Todt.

Daarnaast krijgen de roulerende stewards iedere keer de papieren van de vorige stewards over de genomen beslissingen tijdens de afgelopen race. Ook dat moet volgens Todt bijdragen aan de constantheid om straffen eenduidig uit te delen.

In 2012 ontvingen 22 van de 25 coureurs gezamenlijk 60 straffen. Pastor Maldonado is koploper in dat klassement met tien straffen. Timo Glock, Fernando Alonso en Jérôme D’Ambrosio (die slechts één race reed) waren de braafste coureurs van 2012.