FIA-president Jean Todt wil de testrestrictie deels opheffen en ervoor zorgen dat er gedurende het seizoen weer af en toe getest mag worden.

Momenteel is het voor Formule 1-teams verboden om tijdens het lopende seizoen testritten uit te voeren, aangezien er in 2009 een testverbod is ingevoerd.

Dit betekent dat de teams – met uitzondering van maximaal vier rechtelijntests en een beperkt aantal mediadagen voor video- en foto-opnames – alleen op de van tevoren door de FIA aangewezen testdagen, die zowel voor als na het seizoen ingepland staan, serieus kunnen testen.

Todt is nu echter tot de conclusie gekomen dat dit niet genoeg is en het weer toegestaan moet worden dat er, weliswaar met mate, gedurende een seizoen getest mag worden.

“Het is een foute beslissing geweest om het testen in de ban te doen”, zegt Todt over de regel die nog door zijn voorganger Max Mosley is ingevoerd. “Vroeger werd er het hele jaar door getest en dat was inderdaad van de gekke, maar helemaal niet testen is ook niet goed.”

Todt stoort zich er namelijk vooral aan dat het testverbod er voor zorgt dat jonge coureurs niet kunnen testen en weinig ervaring achter het stuur van een Formule 1-bolide kunnen opdoen. De FIA-president veegt daarnaast ook het argument dat het verbod voor kostenbesparing zorgt van tafel, want hij is zich er van bewust dat de (grote) teams nu net zoveel geld uitgeven aan computersimulaties.

“Ik wil deze situatie dan ook graag veranderen”, benadrukt de Fransman. “Ik wil het testen niet helemaal vrijgeven, maar wil me er wel sterk voor maken dat er ook tijdens het seizoen een aantal testdagen komen.”

“Als we genoeg steun krijgen, wil ik dit vanaf 2012 invoeren”, verkondigt Todt. “Er is op de donderdag voor de Grand Prix van Europa een vergadering, en dan zal ik mijn voorstel voordragen. Ik hoop dat het wordt goedgekeurd.”