De Formule 1 beslist zondag of het doorgaat met de afvalkwalificatie of niet. Dat verklaart FIA-president Jean Todt.

Dat de Formule 1 niet gelijk naar het oude systeem heeft teruggegrepen, na hoe slecht de eliminatiekwalificatie in Melbourne werkte, komt volgens Todt omdat er simpelweg vastgehouden moet worden aan de bestuurlijke procedures. Die gelden zowel voor de FIA en teams als de raceorganisatoren en commerciële uitbater. “En voor regelwijzigingen tijdens het seizoen is unanimiteit nodig, en die was er niet”, legt hij uit.

Volgens Todt zijn er namelijk wel degelijk teams die iets in het afvalsysteem zien, terwijl hijzelf van mening is dat het zeker in Q1 en Q2 goed functioneerde. Het volgens Todt grootste probleem – een gebrek aan nieuwe banden voor de coureurs die Q3 halen – kan relatief makkelijk worden opgelost, stelt hij: “We hebben Pirelli al om extra banden gevraagd. Bahrein is daarvoor te vroeg gekomen, maar voor China kan het.”

Todt sluit daarmee dus niet uit dat de sport toch vasthoudt aan het systeem, maar wil tegelijkertijd een terugkeer naar het vorige format ook niet uitsluiten: “Ik heb daarom voorgesteld zondag met alle partijen om de tafel te gaan. Dan hebben we ook weer wat meer geleerd van de nieuwe kwalificatie.”

Todt staat er ook voor open het afvalsysteem simpelweg aan te passen, bijvoorbeeld door het in Q1 en Q2 te hanteren, maar Q3 ‘oude stijl’ te laten afwerken. Waar hij echter weinig mee op heeft, is de kritiek van bijvoorbeeld coureurs en teams die hebben opgeroepen tot directe veranderingen. “Want ik heb uitgelegd waarom dat niet kan. We gaan het probleem aanpakken, maar er wordt veel te overhaast gereageerd”, vindt hij.