Het was vandaag op het Circuit of the Americas een waar titanengevecht om de snelste tijd. Er zat uiteindelijk 61 duizendsten van een seconde tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.  Dat zorgde uiteraard voor een blije Brit en een ietwat beteuterde Duitser. 

“Ik wist niet dat het zo dichtbij elkaar zou zitten. De eerste snelle ronde was redelijk maar niet goed genoeg. De tweede was net even beter en ik ben blij dat ik die eruit heb kunnen persen”, aldus Hamilton vlak na de sessie. “Het is te vaak gebeurd dat mijn tweede ronde niet sneller bleek, mooi dat dat nu een keer gelukt is.”

Door de verregende vrijdag was het vandaag aftasten hoe het circuit erbij lag. “De baan was prima vandaag, het was vanochtend nog glibberig hier en daar. Eenmaal in de kwalificatie werd het sneller en sneller door het neergelegde rubber”, concludeert Hamilton. “En in de S’s had je wind tegen, dat voelde ongelofelijk. Het leek erg op Maggots en Becketts van Silverstone. Laten we hopen op mooi weer en een mooie race morgen.”

Vettel treurt over zeshondersten
Vettel kon de pole position bij voorbaat al niet binnenhalen door zijn gridstraf maar hij had maar wat graag een tikje willen uitdelen aan Hamilton. “Altijd jammer als je de pole misloopt op zo’n klein verschil”, treurde de Duitser. “Er is altijd wel ergens zeshonderdsten te winnen, zou je zeggen.”

“Mijn ronde was ok, het was lastig vandaag. Er was geen regen dus dat was goed voor ons maar de wind maakte het verraderlijk. Gezien de laatste weken ben ik blij dat we er zo dicht op zitten. In de regen dan niet maar op een droge baan zitten we verrassend dichtbij Mercedes.”

Glas halfvol voor Kimi
En wat te denken van het gaatje tussen Vettel en zijn teamgenoot Kimi Räikkönen: negen duizendsten. “Net iets te langzaam” aldus de net 39-jarige Fin. “Ik kan er mee leven. Het is een positieve dag want we kwamen er dichtbij. De auto voelt goed, we zullen zien morgen hoe de banden het gaan houden. Ik start als enige vooraan op de ultrasofts, ik heb weinig te verliezen.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 5e, bij Ziggo Sport:
“Ja, de tweede rij. Het was wel oké, maar een beetje eenzame kwalificatie omdat Max niet meer meeknokte. Ik vocht dus in m’n eentje om plek vijf. Ik dacht alleen wel de hele tijd: Sebastian, pak alsjeblieft geen pole, want als je tweede of lager eindigt, levert dat me een plekje winst op (door Vettels gridstraf, wat ook gebeurde, red.) Ik kan nu lachen omdat we op P4 staan en we daar de eerste paar honderd meter zullen rijden. Het gat naar de top is echter groot, for sure, ook al denk ik dat het in de race kleiner zal zijn. Misschien kan ik nog wat plekken winnen bij de start. Dat zou wel verschil maken. Of ik de kop kan pakken? We gaan het proberen, haha, maar serieus: ik heb wel meer vertrouwen in de race.”