Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het eerste raceweekend na de zomerstop – in België – in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 2, finish: 1. Cijfer: 9.
In de chaotische kwalificatie raakt Ferrari het spoor even bijster, en verliest Vettel even zijn kalmte. Het blijkt echter een geluk bij een ongeluk, want het geeft Vettel uiteindelijk de kans in de slotminuten van Q3, als het opdroogt, nog een tweede vliegende ronde doen. Het is echter nét niet genoeg, en hij erkent dat het een rommelige sessie was waarin niet alles goed werd gemanaged. Hoe anders is de race: Vettel voert gelijk in de eerste ronde een klinische, vooraf uitgedachte inhaalactie uit op Hamilton en controleert daarna als in zijn beste dagen. Hij spoelt zo de vieze nasmaak van de laatste races voor de zomerstop (met zijn kapitale fout waarmee hij de zege vergooide in Duitsland) definitief weg. Dat geldt niet voor de WK-achterstand op Hamilton, maar Vettel verkleint die wel. Daarbij mag hij zich nu opmaken voor Monza en Singapore, races die Ferrari op het lijf geschreven zouden moeten zijn.

Esteban Ocon, Force India. Start: 3, finish: 6. Cijfer: 9.
Ocon schittert in de kwalificatie op het natte Spa en na een goede start vecht hij zelfs stoutmoedig even om de leiding! Daarna moet hij genoegen nemen met een nog altijd goede zesde plek.

Subtop:
Romain Grosjean, Haas. Start: 5, finish: 7. Cijfer: 8.
Grosjean werkt hard aan zijn rehabilitatie na een turbulente eerste seizoenshelft. Op Spa zet hij geen voet verkeerd en haalt zowel in de kwalificatie als race het uiterste uit zijn Haas.

Sergej Sirotkin, Williams. Start: 15, finish: 12. Cijfer: 8.
De jonge Rus is net wat sneller dan Stroll in de kwalificatie en rijdt in de race voor het eerst in de top tien. Daar finisht hij echter niet: hij wordt twaalfde, wat het maximale lijkt met deze Williams.

Flop:
Nico Hülkenberg, Renault. Start: 18, uitgevallen. Cijfer: 4.
De ervaren Duitser maakt een rookiefout en veroorzaakt een gevaarlijke startbotsing die hem tien strafplekken oplevert voor Monza. Er zijn coureurs die zwaarder zijn gestraft voor een soortgelijk vergrijp.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van België en Italië, ligt donderdag 6 september in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.