Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. In een spectaculaire en memorabele Grand Prix van Duitsland zijn dit de coureurs die wisten op te vallen in de lastige omstandigheden, of juist tegenvielen.

Top:
Max Verstappen, Red Bull. Start: 2, finish: 1. Cijfer: 10.
In een knotsgekke race is het Max Verstappen die zijn hoofd koel houdt en er met de overwinning vandoor gaat. Hij pakt zijn tweede overwinning in drie races. Hij laat weer eens zien waarom hij de regenmeester wordt genoemd.

De Nederlander heeft een slechte start waardoor hij Räikkönen voorbij moet laten, maar pakt hem al snel terug. Hij maakt een indrukwekkende 360-spin en geeft achteraf toe ervan te hebben genoten, maar op op het moment zelf was hij niet blij met de bandenkeuze. Verstappen profiteert optimaal van een aantal safety car-periodes, dankzij zijn briljante herstarts. Hij ziet Hamilton van de baan schieten en pakt de leiding, die hij niet meer uit handen geeft. En dat ondanks vijf pitstops. Een memorabele zege voor Verstappen die daarmee zijn achterstand op Hamilton in het kampioenschap ziet slinken tot 63 punten.

Lees ook: Zegevierende Verstappen: ‘Het gaat erom dat je geen fouten maakt’

Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 20, finish: 2. Cijfer: 9.
Het weekend van de Duitser begint rampzalig als hij geen tijd kan zetten in de kwalificatie door turboproblemen. Hij maakt al snel in de race veel plaatsen goed, maar zijn progressie valt een beetje stil halverwege de race. Dankzij de safety car-veroorzaakt door Bottas, kan Sebastian Vettel nog meestrijden vooraan en haalt hij Sainz, Kvyat en Stroll in om als tweede te eindigen. Vettel heeft zijn revanche voor de crash van vorig jaar.

Daniil Kvyat, Toro Rosso. Start: 14, finish: 3. Cijfer: 10.
Hij is misschien wel dé verrassing van het bizarre weekend. Kvyat toont dat zijn rentree in de Formule 1 rechtvaardig is. Hij pakt in de knotsgekke race zijn derde podium van zijn carrière, en de eerste van Toro Rosso sinds jaren. Om het nog mooier te maken, wordt zijn eerste kind geboren op de vooravond van de race. Een fenomenaal weekend voor de Rus.

Lees ook: Kvyat verrast met podium na bizarre race: ‘Het was een echte rollercoaster’

Foto: Motorsport Images

Flop:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 9. Cijfer: 5.
Het had een memorabel weekend moeten worden voor Mercedes in haar thuisrace, maar het loopt uit op een ‘Armageddon’, zoals teambaas Toto Wolff het omschrijft. Lewis Hamilton moet voor het eerst dit seizoen genoegen nemen met een klassering buiten de top vijf: een negende plaats en twee magere puntjes.

Hamilton is gedurende het weekend ziek, dus dat moet meegerekend worden. Hij pakt op verrassende wijze toch de poleposition, maar mag de problemen bij Ferrari daarvoor deels danken. Onder lastige omstandigheden behoudt hij de leiding, totdat hij een bezoekje brengt aan Leclerc die in de muur staat. De Brit beschadigt daarbij zijn voorvleugel, maar kan de pits in. Dan ligt alles overhoop bij Mercedes: niets staat klaar. De voorvleugel wordt er paniekerig bij gepakt, en over de banden zijn de monteurs ook nog niet ingelicht. Daarna rijdt Hamilton wel door, maar een spin in de eerste bocht haalt alle motivatie weg: ‘Retire the car!’ roept hij over de boordradio. Een dramatische race voor de kampioenschapsleider.

Lees ook: Hamilton wilde opgeven tijdens de Grand Prix van Duitsland: ‘Retire the car!’

Foto: Motorsport Images

Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 3, uitgevallen. Cijfer: 5.
De Fin verslaat in de kwalificatie zijn zieke teamgenoot niet, en komt zelfs niet eens in de buurt van zijn tijd. In de race verschalkt hij Verstappen die een slechte start heeft, maar dat maakt uiteindelijk niets uit: met een paar rondes te gaan vliegt Bottas de eerste bocht uit en zet zijn auto in de muur. Zijn race zit er meteen op.

Pierre Gasly, Red Bull. Start: 4, uitgevallen. Cijfer: 5.
Gasly verbaasde nog in Silverstone met een goede kwalificatie en een mooie vierde plaats, maar dat is twee weken later weer helemaal verdwenen. De Fransman heeft net als Verstappen een slechte start, laat zich in de regen te makkelijk kennen en knalt tegen Albon op, waardoor hij net voor het einde moet uitvallen.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Duitsland en de Grand Prix van Hongarije, ligt donderdag 8 augustus in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.