Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die volgens ons schitterden en schutterden in de straten van Monaco.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 9.
Hamilton houdt het hoofd niet echt koel over de radio in een race waarin de emoties sowieso hoog oplopen door het overlijden van Niki Lauda. Toch rijdt hij foutloos, ondanks dat zijn banden vrijwel op zijn.

Carlos Sainz, McLaren. Start: 9, finish: 6. Cijfer: 9.
De sterke Sainz schaart zijn inhaalactie op beide (!) Toro Rosso’s in de openingsronde onder zijn beste ooit. Het is samen met een geweldig rondje na zijn stop bepalend in de strijd om de zesde plek, die hij wint.
(tekst loopt door onder de foto)

Daniil Kvyat, Toro Rosso. Start: 7, finish: 7. Cijfer: 9.
Kvyat is een liefhebber van stratencircuits en die liefde en het vertrouwen in zijn auto betalen zich uit in zijn woonplaats Monaco. In de kwalificatie zit hij de hele tijd in de top tien en bestempelt zichzelf met zijn uiteindelijk zevende plek als zeer tevreden. Een dag later start hij niet top (“iemand voor me besloot het rustig aan te doen en dus zat ik klem”), maar de Kvyat van nu is niet de Kvyat van pakweg twee jaar geleden en hij laat het hoofd niet hangen.

Door niet te stoppen tijdens de safetycar klimt hij zelfs tijdelijk op naar de vijfde positie, wat na zijn pitstop kortstondig de negende is, maar daarna komt de wedstrijd weer naar hem toe en hij finisht als zevende. “Een sterke race”, geeft hij zichzelf een verdiend compliment. De zevende plek is zijn beste klassering sinds zijn Red Bull-dagen van 2015 en ’16 en tekent zijn wederopstanding. Die geschiedt vooralsnog wel met vallen en opstaan, omdat pech en foutjes Kvyat ook niet vreemd zijn, maar de snelheid is er altijd wel en in Monaco vertaalt die zich met een foutloos weekend in een mooi resultaat.

Flop:
Charles Leclerc, Ferrari. Start: 15, uitgevallen. Cijfer: 5.

Ferrari rekent helemaal verkeerd in de kwalificatie, maar Leclerc schat de situatie in de race verkeerd in. Hij is te gehaast, net als daarna op weg naar de pits. Zo is elke les in Monaco een dure.

Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo. Start: 18, finish: 19. Cijfer: 4.
Na de kwalificatie weet Giovinazzi niet waar hij het zoeken moet. In elk geval niet in Rascasse, waar hij in de race met een mislukte actie op Kubica een file veroorzaakt. Een weekend om snel te vergeten.
(tekst loopt door onder de foto)

Lance Stroll, Racing Point. Start: 17, finish: 16. Cijfer: 5.
Stroll noemt Monaco vooraf “een van de meest uitdagende circuits van het jaar”. Het is een uitdaging die hij niet
bijster goed het hoofd weet te bieden. Stroll is toch al geen kwalificatiekoning en wordt voor de derde keer op rij ruim door een teamgenoot geklopt in Monaco: Pérez is maar liefst zes tiende sneller. Niet dat het heel veel uitmaakt, want het scheelt maar één plekje op de grid.

Racing Point heeft zijn zaakjes gewoon nog niet goed voor elkaar dit seizoen. Het team van Strolls vader Lawrence komt daarom vlak voor de zomerstop met een zo goed als nieuwe auto. Het is te hopen dat het helpt, want in Monaco viel Stroll, behalve door een goede start: zijn handelsmerk, verder alleen op door Räikkönen zowel in de trainingen als race in de weg te rijden. De boze Räikkönen brieste dat er “een Force India, of hoe dat kloteteam ook alweer heet” in de weg reed. Het zegt eigenlijk alles over hoe Racing Point nog niet bepaald naam maakt in zijn eerste echte seizoen na de overname van Force India vorige zomer.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Monaco, ligt vrijdag 31 mei in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.