Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Oostenrijk in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Max Verstappen, Red Bull. Start: 4, finish:1. Cijfer: 10
“Een tien met een griffel”, noemt manager Raymond Vermeulen het. Daar doen we hier helaas niet aan (griffels), maar de tien verdient Verstappen absoluut. Uit de kwalificatie haalt hij met P5 het maximale, gezien de balansproblemen van zijn Red Bull. Van de race kan hetzelfde worden gezegd. Zijn Red Bull is daarin stukken competitiever, maar het is vooral Verstappen zelf die de zege afdwingt. Zijn race is een perfecte mix van agressie en een delicate touch: de stoutmoedige inhaalactie op het randje op Räikkönen in ronde één is typisch Verstappen, net als zijn masterclass bandenmanagement als hij door fouten en pech van Mercedes op kop komt. De zege is onverwacht, maar Verstappen krijgt hem zeker niet cadeau. Daarvoor is de overwinning te zeer loon naar (hard) werken, met het reguleren van de bandenslijtage én het gat naar de rest. Het is ook een perfect antwoord op iedereen die recent aan hem twijfelde.

Romain Grosjean, Haas. Start: 5, finish: 4. Cijfer: 10
Ik kan het blijkbaar nog”, glundert de geplaagde Fransman na zijn knappe kwalificatie, tussen de Red Bulls in. Zijn vierde plek in de race is Haas’ beste finish ooit. Heeft Grosjean de ban gebroken?

Grosjean pakte z’n eerste punten van 2018.

Subtop:
Esteban Ocon, Force India. Start: 11, race: 6. Cijfer: 8
Ocon heeft Pérez er het hele weekend onder, al moet hij de Mexicaan, die versere banden heeft, tijdelijk voorlaten in de race. Het teamspelletje werkt niet, waarna Ocon de zesde plek terugkrijgt.

Fernando Alonso, McLaren. Uit de pits gestart, finish: 8. Cijfer: 8
Classic Alonso: natuurlijk zit er wat geluk bij, maar hij start uit de pits – met een voorvleugel uit 2017 – en knokt zich op miraculeuze wijze toch naar een puntenfinish, zijn eerste sinds Spanje

Alonso: strijdlustig als altijd.

Flop:
Brendon Hartley, Toro Rosso. Start: 19, uitgevallen. Cijfer: 5
De kwalificatie is het bekende verhaal voor Hartley, die het allemaal nét niet voor elkaar krijgt. Een gat van drie tienden is aanzienlijk op deze baan. Valt uit met een onduidelijk probleem.

Hartley reed na schade in de trainingen in de kwalificatie en race met een allegaartje aan oude onderdelen en updates. Dat hielp niet.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Frankrijk, Oostenrijk en Engeland, ligt volgende week donderdag 12 juli in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.