Voorzichtig optimisme bij Toro Rosso in Japan. De nieuwe Honda-motor lijkt een verbetering en dus stelt het team nieuwe doelen. Teambaas Franz Tost verwacht dat het team met de nieuwe krachtbron een stap vooruit kan zetten en hoopt dat beide auto’s morgen Q3 halen.

In Rusland verliep de introductie van Honda’s nieuwe krachtbron niet bepaald vlekkeloos. De motor presteerde direct veelbelovend, maar kon vanwege diverse problemen niet het hele weekend gebruikt worden. In Japan is dat wel het plan, want de problemen zijn verholpen.

Franz Tost en Masashi Yamamoto vandaag in Japan.

“In Rusland hadden we wat problemen met de kalibratie, maar dat probleem hebben we in een week tijd weten te verhelpen”, vertelt Masashi Yamamoto (Honda) vandaag in de persconferentie. “Dus ik denk dat Tost kan uitkijken naar een geweldig weekend”, vertelt hij de teambaas naast hem.

Tost is net zo ambitieus en steekt zijn verwachtingen niet onder stoelen of banken. “Met de spec-3 motor moeten we Q3 halen”, stelt de teambaas. “We moeten voor Sauber blijven, want zij zetten ons enorm onder druk in het kampioenschap voor de constructeurs. Dat is het doel.” Toro Rosso heeft momenteel immers 30 punten, terwijl de teller bij Sauber op 27 staat.

De engineers van Toro Rosso concluderen op basis van de vrijdagtrainingen dat de Honda-motor inderdaad veelbelovend is. “De focus lag vandaag onder andere op de herintroductie van de nieuwste motor van Honda”, legt chief race engineer Jonathan Eddolls uit. “Zij (Honda, red.) hebben erg hard gewerkt aan de dyno door de instellingen en kalibratie te verbeteren sinds Rusland. Deze aanpassingen werken allemaal zoals verwacht. De driveability en de prestaties van de nieuwste motor zijn verbeterd en daar willen we Honda voor bedanken.”