Een toekomstig kampioen die in 2017 al om de wereldtitel kan vechten. Dat is Red Bull-coureur Daniil Kvyat volgens zijn voormalige Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

“Als ik teambaas van een topteam was, zou ik Daniil Kvyat gelijk vastleggen voor 2017”, geeft Franz Tost te verstaan aan Motorsport.com. “Ik ben er namelijk van overuigd dat Kvyat in 2017 in staat zal zijn races te winnen en om het kampioenschap te strijden.”

Volgens de Oostenrijker heeft Kvyat, die in 2014 voor het Toro Rosso van Tost reed, alles in huis dat nodig is om dat te doen. “Dat heeft hij in 2013 wel bewezen in de GP3. Hij werd kampioen door het jaar sterk af te sluiten en dat is veel lastiger dan als je halverwege al zeker bent dat je de titel gaat winnen. Dat Daniil het toch nog voor elkaar kreeg, laat zien dat hij mentaal sterk is. Daarom twijfel ik er ook niet aan dat hij in de Formule 1 hetzelfde kan doen.”

Daniil Kvyat (RUS) Scuderia Toro Rosso and Franz Tost (AUT) Scuderia Toro Rosso Team Principal. Formula One World Championship, Rd18, United States Grand Prix, Preparations, Austin, Texas, USA, Thursday 14 November 2013.

Kvyat en Tost toen ze samenwerkten bij Toro Rosso.

Drie jaar nodig
Tost haalt verder aan dat coureurs in zijn optiek drie jaar nodig hebben om de Formule 1 echt te doorgronden. Dat Kvyat na zijn indrukwekkende 2014 een soms lastig 2015 had met Red Bull, waar hij naar overstapte, heeft Tost dus niet verbaasd. “Het tweede jaar is vaak het moeilijkst, door hoge verwachtingen. Ik zeg ook altijd tegen coureurs dat ze drie jaar nodig hebben, maar dat geloven ze nooit. Ze denken dat ze alles weten, maar dat is niet zo.”

“Daniil heeft dat in 2015 wel ervaren en ging ook nog door een ‘crash periode’.” Dat is volgens Tost heel normaal en een fase waar jonge coureurs doorheen moeten om te achterhalen waar de grens ligt. “Als Daniil bij Toro Rosso had gezeten, had niemand erom gemaald, maar omdat hij bij een topteam zit, werden er direct vraagtekens bij hem gezet. Daniil had het echter snel weer onder controle, wat mij er verder van heeft overtuigd dat hij zeer getalenteerd is.”