Des te verder het huidige Formule 1-seizoen vordert, des te lastiger het wordt om punten te scoren voor de mannen van Toro Rosso. De 2015 Ferrari-motor achterin maakt het er niet makkelijker op, maar ook het verliezen van Max Verstappen heeft een nadelig effect gehad. Die mening is teambaas Franz Tost toegedaan.

Na de Grand Prix van Rusland maakte Verstappen de overstap naar het team van Red Bull, waardoor Daniil Kvyat werd gedegradeerd naar Toro Rosso. In zijn eerste race voor zijn nieuwe team pakte Max Verstappen direct de overwinning in Barcelona, waar Kvyat liet zien het moeilijk te hebben om zijn ritme te vinden bij de middenmoter.

Franz Tost vertelt aan Motorsport dat een coureur als Verstappen verliezen voor Toro Rosso een bittere pil was om te slikken. “Middenin het seizoen van coureurs veranderen levert altijd problemen op bij een team. De coureur is een vorm van motivatie voor alle mensen binnen het team. Max is een bijzondere coureur, en hem verliezen in het midden van het seizoen was niet makkelijk”, aldus Tost.

Tost heeft desondanks wel vertrouwen in de kunnen van Kvyat. “Daniil Kvyat is een zeer getalenteerd coureur. In het begin was het voor hem lastig om van een team als Red Bull, dat strijdt om de topposities, te verhuizen naar een team in het middenveld. Momenteel wordt de situatie echter steeds beter.”

Al voordat Verstappen debuteerde bij Toro Rosso was Tost al gecharmeerd van zijn kwaliteiten. Hij heeft dan ook geen moment getwijfeld over het talent van de Nederlander. “Ik heb Max ontmoet toen hij nog kartte, en ik heb al zijn Formule 3-races in 2014 gezien. Na de race op de Norisring (waar Verstappen alle drie de races wist te winnen, red.) belde ik Dr. Helmut Marko, om hem te vertellen dat het geen risico was om de gok te nemen.”

“De jongen heeft een ontzettend goede controle over de machine, ervaart geen problemen met de snelheden en begrijpt de technische aspecten zeer goed, inclusief de banden”, verklaart Tost over Verstappen. “Na de eerste test in Japan was het duidelijk dat er geen enkel risico bestond.”