Trust moet van de rechter 200.000 dollar aan Jos Verstappen betalen en stoppen met sponsoring Minardi-coureur Christijan Albers.


De Dordechtse computerfrima Trust is door de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot het betalen van 200.000 dollar aan Jos Verstappen. Trust, dat lange tijd Verstappen sponsorde, besloot daarop al haar activiteiten in de autosport te staken, zo maakte het bedrijf onlangs in een persbericht bekend. De rechter bepaalde tevens (de uitspraak van vorige week donderdag 14 april is terug te vinden op internet) dat Trust haar sponsoractiviteiten met Minardi-coureur Christijan Albers met onmiddelijke ingang moet staken. Dit op basis van het exclusiviteitscontract (‘een wurgcontract’ noemde Trust-eigenaar Michel Perridon dat vorig jaar) dat beide partijen op 5 februari 2002 tekende. Saillant detail: niet veel later zette Arrows Verstappen op straat.

Trust moet Verstappen 200.000 dollar betalen omdat in het contract staat dat Verstappen recht heeft op 20 procent van de som die Trust heeft betaald als sponsor van Jordan in 2004. Trust betaalde Jordan 1 miljoen dollar toen het van Verstappen voor 2004 een eenmalig vrijstelling van het exclusiviteitscontract kreeg.

Trust was het niet eens met de eisen van Verstappen. Ze beriep zich voor de rechtbank onder andere op de weigering van Verstappen om begin juni 2004 een testrit uit te voeren met de Jordan. Verstappen zei niet goed in de auto te passen. De rechter verklaarde Trusts argument ongegrond.

Volgens het Algemeen Dagblad wordt achter de schermen door advocaten van de betrokken partijen verder gepraatover een ’minnelijke regeling’. Trust zou samen met CO2 er voor willen zorgen dat Verstappen alsnog zondag 22 mei aan de start komt in de tweede race van het Champcar-kampioenschap, in het Mexicaanse Monterrey. Onderdeel van de onderhandelingen zou verder het hervatten van de sponsoring van Albers en Minardi zijn, waarbij Trust zou willen optreden als titelsponsor van het Italiaanse team, het liefst al met ingang van de aankomende Grand Prix van Spanje. Een ander punt van onderhandeling zou verder steun aan Formule 3-coureur Giedo van der Garde zijn, om, aldus AD, meer aan talentontwikkeling te doen.