Wielspin. Hoe kan dat nou? Ben je het hele weekend sneller dan Lewis Hamilton. Sta je op pole. Je voert de stand om het wereldkampioenschap Formule 1 aan. Je hebt een baard. Je bent Bottas 2.0. Het moet jouw jaar worden. Gaan de lichten uit. Heb je wielspin. Wielspin!

Dus kom je niet lekker van je plek, zie je Lewis voor je als eerste bocht één in suizen, en weet je dat je opnieuw bent veroordeeld tot plaats twee. Hoe kan dat nou? Waar gaat het mis? Het lijkt er toch op dat Valtteri Bottas dit jaar de speed heeft om het Lewis lastig te maken, wat ontbreekt er dan nog aan? Het antwoord ligt voor de hand: Bottas is te aardig, te netjes, geen killer. Die wielspin zit in zijn hoofd.

Valt daar dan niets tegen te doen? Jawel.

Als Bottas écht iets wil, dan moet hij een keer met Nico Rosberg gaan praten. Want Nico vond, na een leven lang door Lewis te zijn vermorzeld, het recept. Psychologie. Lewis moet wielspin in zijn hoofd krijgen. En hoe doe je dat? Zodra je een keertje sneller bent dan Lewis, moet je meteen valse dingen gaan zeggen in de media. Dat het team zich meer achter jou schaart, dat de auto van dit jaar jou beter ligt, dat ze op de fabriek eens een keer naar jou hebben geluisterd.

Daar wordt Lewis onrustig van, weet Nico. Met dat soort psychologische spelletjes breng je hem uit zijn evenwicht. Dát is je enige kans. Dus na zijn zege in Australië had Bottas over de boordradio beter kunnen zeggen: “Thank you guys, hier hebben we het van de winter over gehad…” En na de pole in China had hij ijskoud moeten beweren dat het team nu meer voor hem werkt.

Formule 1 is een mindgame. Maar ja, net als Nico is Bottas eigenlijk te beschaafd voor zulke gemene spelletjes. Nico had er een hele batterij psychiaters bij nodig, kwam optimaal geprepareerd en opgefokt aan de start in 2016. Volkomen tegen zijn natuur in. Daarom is hij er na dat jaar ook onmiddellijk mee gestopt. Uitgeput. Opgebrand.

Maar wel wereldkampioen.

Dus Valtteri, je kunt zo hard rijden als je wilt, wil je Lewis verslaan, dan zal er een randje vuiligheid bij moeten. Speed alleen is niet genoeg. Zorg ervoor dat Lewis wielspin in zijn hoofd krijgt. Misschien wordt het dan alsnog jouw jaar.