Felipe Massa heeft zich als derde gekwalificeerd voor de seizoensopener in Australië. Zijn Williams-teamgenoot Valtteri Bottas maakte een valste start: hij was slechts zesde en liep rugpijn op.

De rugklachten van Bottas zijn mogelijk – al staat dat dus niet vast – toe te schrijven aan zijn tripje over het gras bij het uitkomen van de laatste bocht in zijn laatste vliegende ronde. De Fin kwam oversturend de bocht door, waarbij hij wat tijd verloor en dus naar P6 hobbelde, in plaats van zich direct in de buurt van teamgenoot Massa te kwalificeren.

Rob Smedley, head of performance engineering van Williams, vertelt aan Motorsport.com dat Bottas pijn aan zijn rug aan de kwalificatie heeft overgehouden: “Ik weet niet wat er is gebeurd en wat er precies mis is, maar Valtteri had last van zijn rug”, zo legt Smedley uit waarom de Finse coureur de gebruikelijke perspraatjes na de kwalificatie ook heeft overgeslagen.

Massa
Felipe Massa kwalificeerde zich zoals gezegd als derde en wist dus niet aan de pers te ontkomen, want hij moest conform protocol opdraven in de FIA persconferentie, waarin de Braziliaan vertelt dat hij niets te klagen heeft. “De auto deed het goed. De achterstand op Mercedes is natuurlijk groot, maar dat hadden we al verwacht. Dat team is een klasse apart”, erkent Massa, die zo’n 1,4 seconde trager was dan snelste man Lewis Hamilton.

“Het is eigenlijk niet leuk dat Mercedes zo ver voorligt, maar het is aan ons de achterstand goed te maken. Vooralsnog lijken we hoe dan ook sterk genoeg om voor een podiumplek te knokken”, zegt Massa, de blik op zondag richtend, maar zich nog niet rijk rekenend: “Want we moeten natuurlijk eerst Ferrari nog zien te verslaan”, weet de coureur die net iets sneller was dan Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, de coureurs van de Scuderia.

Update: Williams heeft aangegeven dat Bottas bij de FIA-doktoren op het circuit langs is geweest om zijn rugklachten na te laten kijken. Daarnaast zou de Fin ook voor verdere checks naar het ziekenhuis zijn gegaan, al is dat laatste niet bevestigd door het team.