Giedo van der Garde denkt komend weekend in Monaco misschien wel voor een verrassing te kunnen zorgen en ‘met wat geluk in de buurt van de top tien’ te komen.

De Nederlander put die hoop onder meer uit de update die zijn team Caterham in Spanje geïntroduceerd heeft: “Het draait in Monaco niet om pure snelheid – aangezien het een kort circuit is en iedereen er met maximale downforce rijdt – maar vooral om goede tractie uit de bochten, en dat is iets wat ons recente update-pakket ons zeker gegeven heeft.”

“Als we de stijgende lijn die we in Spanje hebben ingezet in Monaco kunnen doortrekken en meer van ons potentieel kunnen benutten, dan denk ik dat we met wat geluk wel in de buurt van de top tien kunnen komen”, verklaart Van der Garde verder.

De Caterham-coureur heeft ook nog een aantal andere redenen om met goede hoop naar het Prinsdom af te reizen: “Hoewel je nooit zeker weet of je auto het ergens goed gaat doen, presteerde Caterham vorig jaar sterk in Monaco, dus dat geeft vertrouwen. Daarnaast is het een circuit waar je als coureur nog het verschil kunt maken, hetgeen het ook interessant maakt.”

Flow
Ondanks zijn positieve voorgevoelens en het feit dat het één van zijn favoriete races van het jaar is, weet Giedo van der Garde dat je een raceweekend in Monaco geleidelijk moet opbouwen: “Het duurt een paar rondjes voordat je auto echt tot leven komt en als coureur moet je zelf ook in een flow zien te komen”, vertelt hij.

“Voor mij wordt het dit keer uiteraard een compleet nieuwe ervaring, aangezien het mijn eerste keer met een Formule 1-auto in Monaco wordt. Ik verwacht echter snel in een flow te ziten en ik heb bovendien een goed team om me heen, dus het gaat vast goed.”

Pic
Ook teamgenoot Charles Pic hoopt dat Caterham verdere vooruitgang kan boeken in Monaco, maar hij houdt een slag om de arm wat betreft de mogelijkheden voor een klinkend resultaat: “Je kunt er altijd op hopen, maar het is zo’n krap circuit en de kans dat er iets fout gaat is zo groot dat je het eigenlijk niet echt in eigen hand hebt.”

“Het enige wat we kunnen doen, is de auto zo goed mogelijk afstellen en al het mogelijke eruit halen in de kwalificatie. Voor de race moeten we dan een goede strategie uitdokteren en de juiste bandenkeuze maken, en dan zien we wel wat de race ons brengt”, aldus de Fransman, die de Grand Prix van Monaco bij gebrek aan een echte Franse Grand Prix als zijn thuisrace ziet.