*

Van Gameren: ‘Ik keek letterlijk alles wat er maar te kijken viel’

Vincent Malafronte

Vincent Malafronte

1 november 2018 12:48

Van Gameren: ‘Ik keek letterlijk alles wat er maar te kijken viel’

T-shirt, bril en pet: voor de vaste Formule 1 kijker moet dit ‘uniform’ bekend klinken. Het gaat om niemand minder dan Rob van Gameren. In een ver verleden werkte hij als stagiair voor Formule 1, nu is hij bekend als side-kick van Rob Kamphues bij Ziggo sport. Tijd om wat beter kennis te maken met deze Formule 1 fanaat.

Het begon voor Van Gameren allemaal op tienjarige leeftijd. Een klasgenootje maakte de jonge Rob enthousiast voor Formule 1 met een bordspel. Voor de antwoorden wendde Van Gameren zich tot jaarboeken van de sport. “Ik wilde goed voor de dag komen en heb ze van voor tot achter gelezen. Daardoor wist ik alle antwoorden zonder ooit maar een race gezien te hebben”. Vanaf maart 2000 ging Van Gameren trouw de Formule 1 volgen op de televisie. “Ik keek letterlijk alles wat er maar te kijken viel.”

© Rob van Gameren

Met “alles” bedoelt  hij ook echt alles. “De kwalificatie en race werden uitgezonden op RTL5, maar de vrije trainingen niet. De Duitsers zonden die vaak wel uit, dus keek ik daarnaar.” Noodzakelijk gereedschap voor de fanatieke Formule 1-volger is een wekker, om de sessies die in de vroege uurtjes worden uitgezonden te kunnen volgen. Meer dan eens stond van Gameren voor niks op, omdat het uitzendschema was aangepast. “Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen. Maar ik was bloedfanatiek. Toen internet meer ingeburgerd raakte, zat ik gewoon uren naar de livetiming te staren.”

Van je hobby je beroep maken: dat is wat Van Gameren uiteindelijk deed. Toch beleeft hij de Formule 1 nu anders. “Je kijkt nooit meer ontspannen naar een kwalificatie of race. Want je bent altijd aan het denken wat dat voor de uitzending betekent en gelijk aan het schakelen. Dus erin opgaan en je laten meeslepen met wat er op de baan gebeurt, kan niet meer. Af en toe is dat jammer.” Om deze uitspraak alsnog te relativeren: “Maar dan kom ik algauw tot het besef dat dit voor mij het allermooiste is wat ik maar zou kunnen doen.”

In het nieuwste magazine van FORMULE 1, nr. 16, lees je een uitgebreid exclusief interview met Rob van Gameren. Over de Formule 1 beleven, de imitaties van Jan Lammers en zijn werk voor Ziggo Sport. FORMULE 1 nr. 16 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.